26 aprilie 2024, 17:50

Munții Făgăraș. Primul pui de zimbru născut după 200 de ani (VIDEO)

Primul pui de zimbru născut după 200 de ani, în libertate, a fost descoperit în munții Făgăraș de o organizație neguvernamentală, care a început în primăvară un program de repopulare a zonei.

Într-un mesaj pe Facebook, organizația scrie că această descoperire confirmă faptul că și munții Făgăraș sunt un loc bun pentru zimbri şi că animalele s-au acomodat rapid.

“Dar ce avem noi aici? Vă spunem noi: cel mai frumos cadou pe care luna cadourilor îl putea oferi Munților Făgăraș, primul pui de zimbru, vițel, născut în libertate, în Munții Făgăraș”, au scris pe Facebook cei de la Conservation Carpathia.

“Zilele trecute echipa noastră de rangeri a văzut în turele de monitorizare că turma de zimbri eliberată primăvara trecută păzește cu mare iscusință un ghem drăgălaș de blană, de numai câteva săptămâni.

Suntem foarte bucuroși să vedem că se confirmă faptul că Munții Făgăraș sunt un loc bun pentru zimbri, că aceștia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populației unei specii.

Continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri care se simte tot mai acasă în Munții Făgăraș”.

Primul pui de zimbru născut după 200 de ani în Fagaraș. Cum au fost salvați de la dispariție

În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea. Mai puțin în Ardennes unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.

Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500.

Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.

În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice. Ultimii zimbri în sălbăticie au fost uciși de braconieri după Primul Război Mondial.

Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova. Turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan. Grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal.

În 2000, specia număra 3.600 de exemplare.

Situația în România

În România, zimbrii pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț. În Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare). În rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț. De asemenea, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița. Alte două exemplare la Grădina Zoologică din Bârlad și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Zimbrii au fost reintroduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană.

În 2003 au fost aduși 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un țarc cu o suprafață de 180 de hectare. În acest loc, zimbrii trăiesc în semi-libertate.

În România, în acest moment sunt peste 70 de zimbri în libertate, cea mai mare populație de zimbri pe care România a avut-o în 200 de ani.

Citește și

Câte zile libere vom avea în 2021? Calendarul sărbătorilor legale 2021


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol