19 aprilie 2024, 5:49

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești

Primele locuri pe care turiștii doresc să le vadă atunci când ajung în București sunt muzeele, atracțiile turistice clasice unde pot afla o mulțime de lucruri cu privire la cultura și istoria românilor reușind astfel să își facă o primă impresie despre locuri și oameni.

Printre cele mai vizitate din Capitală, se numără Muzeul Național de Istorie, cel de Artă, cel de Istorie Naturală Grigore Antipa sau Muzeul Țăranului Român – principalele locații de unde turiștii își pot lua primele informații referitoare la mediul socio-cultural din țara noastră.

Atunci când intrăm în detalii însă, descoperim locuri care chiar și bucureștenilor le sunt mai puțin familiare, cum ar fi Muzeul Recordurilor Românești – o locație modernă, construită în urmă cu doar câțiva ani. Aici sunt păstrate printre cele mai interesante colecții din România. Obiectele expuse scot la iveală un singur lucru – pasiunea românilor de a colecționa lucruri aparent fără valoare, dar care vorbesc despre stiluri de viață din diferite perioade și, privite dintr-o altă perspectivă, pot părea adevărate mine de aur prin prisma rarității lor. Printre acestea se numără mașini de călcat, tirbușoane sau aparate de fotografiat.

Alături de colecțiile principale mai există alte 25 de colecții mai mici, care contribuie la frumusețea muzeului și care completează, prin imagine, formă și informație, întreaga atmosferă – telefoane, mașini de cusut și de scris, instrumente muzicale, ceainice, râșnițe de cafea și lista continuă. Fiecare obiect reprezintă o etapă din trecut, un crâmpei din viața oamenilor, iar vizitând această locație, publicul are șansa să le descopere.

Exponate la Muzeul Recordurilor Românești

În acest loc se poate observa parcursul societății noastre de la vremurile de odinioară, până în ziua de astăzi. Fiecare obiect pe care îl vor găsi vizitatorii muzeului se bucură de un design unic, și, mai ales, de o poveste.

Istoria tirbușoanelor începe, de exemplu, acum câteva secole, când erau folosite doar de oamenii din clasa superioară. Acestea nu erau necesare numai pentru sticlele de vin, așa cum suntem obișnuiți azi, ci aveau și alte întrebuințări, cum ar fi deschiderea sticluțelor de parfum sau de medicamente, ceea ce presupune existența între exponate a unor tirbușoane de foarte mici dimensiuni și cu o estetică neobișnuită, diferită față de cele din ziua de azi.

Faimoasa colecție de mașini de călcat numără aproximativ 35.000 de piese și printre ele se află chiar și obiecte antice de piatră, care erau utilizate pentru întreținerea hainelor din blană.

Nimeni nu se aștepta ca trivetul, suportul pe care se pune fierul de călcat încins, să fie colecționat, mai ales într-un număr atât de mare. Muzeul deține o colecție impresionantă de astfel de obiecte, peste 15.000 de piese. Adevărul este că trivetul a devenit popular în același timp cu fierul de călcat – devenind în scurt timp indispensabil gospodăriilor – făcând dintr-un simplu suport o adevărată inovație, cu design-uri spectaculoase.

Muzeul Recordurilor Românești

O pasiune de o viață

Muzeul Recordurilor Românești a fost ideea unui român pasionat de colecționarea obiectelor care sunt folosite în viața de zi cu zi, dar a căror semnificație poate fi banală. Așa se face că pasiunea de o viață a celui mai mare colecționar din România, Ion Chirescu, a fost principalul punct de pornire în construirea unui sanctuar dedicat obiectelor obișnuite din viața noastră. Ba mai mult, pentru a face lucrurile și mai interesante, clădirea și ideea românului au fost distinse cu un binemeritat loc în celebra Carte a Recordurilor.

Cine se putea gândi că obiectele uzuale, întâlnite și folosite în fiecare zi, ar putea deveni, la un moment dat, pasiunea unui cunoscut arhitect și investitor imobiliar român? De-a lungul timpului, Ion Chirescu a achiziționat piese noi, inedite, care în cele din urmă s-au transformat în zeci de colecții cu mii de exponate. Astfel, din lipsă de spațiu, dar și din dorința de a realiza o nouă atracție turistică pentru români și pentru turiști, arhitectul a deschis muzeul.

Piesa de rezistență a muzeului este, fără doar și poate, colecția de peste 30.000 de tirbușoane, fiind și cea care a reușit să atragă atenția reprezentanților Guiness Book, care au decis să îi rezerve și un loc în rândul celor mai inedite recorduri din lume.

Muzeul Recordurilor Românești

Evenimente printre recorduri

Muzeul găzduiește, pentru oaspeții săi, și evenimente în cadrul cărora sunt prezentate și expuse obiectele din colecții. Acestea oferă publicului informații suplimentare legate de semnificația sau istoria obiectelor, lucru care poate ajuta vizitatorul să aibă o perspectivă cât mai completă asupra parcursului socio-cultural românesc.

La fiecare nivel se află o nouă colecție care este însoțită de informații cu privire la obiectele respective. Prin intermediul acestui muzeu, publicul se poate informa cu privire la evenimentele din trecut și oamenii pot avea, astfel, o perspectivă mult mai clară asupra diferitelor perioade istorice și a evoluției modului de viață cotidian. Expunerea acestor colecții a devenit celebră peste tot în lume, reprezentând o modalitate inovativă, aparte, prin care se pot afla mai multe despre evoluția oamenilor și a societății.

Numărul impresionant de obiecte pe care le găzduiește, face din acest muzeu o atracție turistică deosebită nu doar pentru cei interesați de istorie, ci și pentru cei pasionați de fotografie, de literatură sau de artă.

Datorită diversității și rarității colecțiilor pe care le găzduiește, Muzeul Recordurilor Românești a reușit să devină, în scurt timp, un adevărat motiv de mândrie pentru bucureșteni. Așa se face că acesta a reușit să atragă, pe parcursul timpului, o mulțime de turiști curioși, care nu au ezitat să revină aici ori de câte ori au avut ocazia.

Exponate la Muzeul Recordurilor Românești

 

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol