26 aprilie 2024, 23:16

Rețeta unui complex sportiv de succes – numele lui Țiriac și chemarea viitoarelor talente

 

 

Complexul sportiv „Ion Țiriac”

Complexul Sportiv „Ion Ţiriac” din Capitală şi-a deschis porţile în anul 2012 şi reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate de Fundaţia Olimpică Română, sub coordonarea legendarului tenismen Ion Ţiriac. Fostul mare sportiv a fost cel care a gândit şi finanţat, printr-o donaţie substanţială, acest proiect dedicat îndrumării şi sprijinirii copiilor spre sport şi spre marea performanţă. Complexul se află pe amplasamentul unei baze sportive vechi, Granitul, din Sectorul 2, pe malul Lacului Dobroești.

Scopul principal al centrului este acela de a încuraja practicarea unui sport de performanță și de a-i inspira pe copii să devină campioni. Din acest motiv, complexul pune gratuit la dispoziția  elevilor din peste 60 de școli din Sectorul 2 mai multe facilități, printre care un teren de fotbal pe nisip, un teren de volei, mai multe mini-terenuri de baschet și un stadion de fotbal cu o tribună ce poate găzdui aproximativ 250 de spectatori.

Valoarea totală a investițiilor realizate pentru renovarea complexului depășește jumătate de milion de euro. Mai mult decât atât, potrivit organizatorilor, investiția a fost realizată și cu sprijinul mai multor companii private și a unor mari sportivi români care nu au rămas indiferenți la încercările lui Ion Țiriac de a pune pe picioare un nou complex, printre aceștia numărându-se Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Laura Badea, Gabriela Szabo, Octavian Morariu sau Cristian Gațu.

Patinoarul a fost printre primele elemente construite ale complexului, la care s-a lucrat timp de șase săptămâni. Acesta este acoperit și are o capacitate de 500 de locuri, dar ar putea fi extins, în viitor, şi la 1.000. Este funcțional 11 luni pe an și le vine în ajutor tuturor celor care își doresc să patineze. Acest proiect a rezolvat o mare problemă a copiilor care practicau patinaj artistic de performanță, din cauză că există destul de puține locuri în care aceștia se pot antrena, fiind nevoiți să își repete mișcările pentru competiții pe patinoarele neprofesioniste din mall-urile din Capitală. În prezent, la noul complex sportiv se antrenează copii de 5-6 ani, sportivii de la patinaj artistic, precum și cluburile profesioniste de hochei.

Tarifele pentru folosirea patinoarului sunt foarte mici, deoarece acesta nu a fost realizat pentru a produce profit, ci pentru a-i încuraja pe oameni să facă mișcare. Mai mult, copii au intrarea liberă, iar cei care trebuie să plătească un cost minim sunt echipele profesioniste de hochei.

În plus, complexul mai este dotat și cu o sală de gimnastică, în care se pregătesc tinerii campioni ai României.

 

Terenuri de tenis în Complexul sportiv „Ion Țiriac”

Ion Țiriac, definiția excelenței în toate domeniile

Ion Țiriac (80 de ani), în prezent președintele Federației Române de Tenis, a fost unul dintre campionii României la “sportul alb”. A jucat tenis la dublu împreună cu celebrul Ilie Năstase, reușind să câștige turneul de la Roland Garros din 1970, pentru care a fost și decorat un an mai târziu, în anul 1971, cu Ordinul Muncii Clasa I, pentru meritele sale deosebite și performanță în sport.

Povestea de viață a tenismenului este extrem de spectaculoasă, acesta istorisind de multe ori jurnaliștilor diverse episoade savuroase. Chiar dacă acum ne vine greu să credem, Țiriac a avut o copilărie foarte tristă, pierzându-și tatăl pe când avea doar nouă ani. Mama sa lucra într-una din fabricile de camioane deschise de fostul regim, iar banii nu au fost niciodată suficienți pentru întreținerea familiei. Acest motiv l-a determinat pe Ion Țiriac să se angajeze încă de la vârsta de 14 ani, lucrând în diverse domenii pentru a putea face rost de bani.

Singurul moment în care acesta se putea bucura de libertate era atunci când făcea sport. Așa a ajuns Țiriac să practice, pentru început, tenisul de masă, după care a trecut la hochei, reușind să devină repede apreciat, însă a renunțat la toate pentru marea sa dragoste, tenisul de câmp. Avea doar 15 ani când a început să practice acest sport și nu se gândea atunci la beneficiile financiare pe care i le va putea aduce.

În ciuda tuturor greutăților și a lipsurilor pe care le-a simțit de nenumărate ori în copilărie, Ion Țiriac a reușit să devină cel mai bogat și influent om de afaceri din România. Este proprietarul unui număr semnificativ de firme în mai multe domenii, precum cel bancar, auto și cel al transporturilor, fiind totodată și primul român care a fost inclus în lista realizată de celebra revistă americană Forbes a miliardarilor lumii.

Complexul Sportiv „Ion Țiriac” în prezent

Fosta mare campioană la gimnastică Andreea Răducan conduce, în prezent, Complexul Sportiv Ion Ţiriac şi consideră că inițiativa realizării acestuia a avut ca scop sprijinul copiilor și tinerilor printr-un proiect amplu care să încurajeze tânăra generație să-și îndrepte atenția spre mișcare și sport, într-o perioadă inundată de tehnologie, care predispune la sedentarism.

Și iată că, astăzi, în Complex se pregătesc copiii, juniorii şi adulţii de la foarte multe cluburi sportive private din Capitală. Pe de altă parte, chiar dacă fotbalul american este aproape o necunoscută pentru români, unul dintre cluburile de profil  se antrenează la această baza sportivă, pentru că aici dispun de un teren adecvat acestui sport.

Tot în această locaţie au loc şi cursuri gratuite de iniţiere în tenis. Cei mici, cu vârstele cuprinse între 5 şi 8 ani, sunt aşteptaţi să calce uşor, uşor,  pe urmele altei mari campioane a României, Simona Halep. Zeci de copii talentaţi sunt selectaţi şi ulterior pregătiţi de antrenori profesionişti pentru a face performanță în “sportul alb”. Timp de şase săptămâni, cei aleşi beneficiază gratuit de condiţii ireproşabile, terenuri de joc, echipament specializat şi pregătire.

Aflat destul de aproape de Arena Naţională, Complexul Sportiv „Ion Ţiriac” reprezintă un obiectiv de vizitat pentru turiştii care vor veni în Bucureşti cu prilejul Campionatului European de Fotbal – EURO 2020, nu doar să-l vadă, ci să facă aici şi puţină mişcare, la un mini-fotbal, baschet sau tenis, întrucât complexul va fi deschis și publicului larg.

Complexul sportiv „Ion Țiriac”

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol