28 aprilie 2024, 21:11

Nasa va implementa o tehnologie inovatoare de producere de alimente în spațiu

NASA, SpaceX sau Blue Origin sunt trei dintre companiile care vizează o călătorie spațială de lungă durată. Deocamdată, nimeni n-are rețeta, dar NASA vrea să rezolve una dintre cele mai mari probleme.

Deep Space Food Challenge este o competiție internațională prin care NASA și Agenția Spațiață Canadiană vor să găsească ideea prin care astronauții, implicați în misiuni spațiale de lungă durată, ar putea fi hrăniți.

O companie din New York, care produce combustibil pentru avioane cu o amprentă negativă de carbon, a venit cu o propunere revoluționară în ceea ce privește meniul astronauților, pe care vrea să-l ducă la un alt nivel.

La concursul Deep Space Food Challenge, sponsorizat de NASA, compania respectivă a propus reciclarea dioxidului de carbon expirat de astronauții aflați în spațiu, combinat cu hidrogenul extras din apă, prin electroliză.

Scopul este acela de a fabrica, pe bază de drojdie, shake-uri care conțin proteine, carbohidrați și grăsimi benefice. Ați dori să testați shake-uri produse în spațiu, din reciclarea dioxidului de carbon expirat de astronauți?

Potrivit fondatorului companiei, băutura are consistența unui shake obținut din zer. Acesta susține că gustul seamănă cu al seitanului, un produs asiatic care are gust apropiat de tofu. Seitanul este obținut din glutenul extras din grâu și este folosit ca înlocuitor al cărnii, anunță NASA.

„Cu siguranță că este un produs mai nutritiv decât Tang”, susține Stafford Sheehan, unul dintre fondatorii companiei, deținător al unui doctorat în chimie fizică, la Universitatea Yale.

Acesta se referă la băutura Tang, la plic, popularizată în 1962 de astronautul John Glenn. El este primul american care a realizat o survolare orbitală a Pământului.

Conform Hindustan Times, tehnologia la care se referă Sheeran prevede conversia dioxidului de carbon, care duce la producerea de alcool de puritate ridicată, folosit la combustibilul pentru avioane, dar și la fabricarea de vodcă sau la parfumuri.

Alimentele produse în spațiu ar putea fi consumate și pe Pământ, scrie Euronews.

Cei de la NASA au premiat compania respectivă cu 750.000 de dolari. În total, au fost acordate 8 premii. La acel concurs, un laborator din Florida a creat un sistem biogenerativ pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci și chiar larve, care ar putea fi utilizate ca micronutriente.

Cercetătorii finlandezi au fost și ei prezenți cu o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor, care produce proteine unicelulare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol