1 mai 2024, 8:52

Noua lege a pensiilor a fost aprobată de Guvern

Noua lege a pensiilor, care prevede două majorări pentru anul viitor, a fost aprobată de Guvern în ședința de joi.

Documentul a generat dezbateri în coaliţie, existând temeri că bugetul nu poate suporta impactul acestor creşteri anunţate pentru anul viitor.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare, relatează Radio România Actualități.

Ședința executivului a început cu o întârziere de două ore și jumătate, față de ora 12:00, la care a fost programată inițial, apoi a fost suspendată pentru o oră și reluată ulterior.

Uniunea Salvați România a semnalat că, în textul proiectului noii legi a pensiilor, se regăsește un detaliu de redactare care va exclude mai multe categorii de angajaţi de la contribuţia la Pilonul II de pensii.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern s-a aflat și revizuirea ordonanței de urgență privind plățile în numerar. Toate limitele actuale vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: firmele pot avea în casă maximum 50.000 de lei și avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.

Premierul a spus că a luat această decizie pentru că, în urma consultărilor cu băncile, dar și cu micii întreprinzători, a ajuns la concluzia că economia noastră nu poate funcționa încă cu mai puțin numerar, în special în mediul rural.

Marcel a anunțat, la începutul ședinței, că valabilitatea voucherelor pentru energie, acordate cetățenilor cu venituri mici, se prelungește până la 31 martie 2024. Inițial, valabilitatea acestora era până la 31 decembrie anul acesta.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

„Noua lege vine să corecteze inechităţile dintre cei care au muncit la fel dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dintre bărbaţi şi femei, între cei care încasează indemnizaţia minimă socială”, precizează Guvernul.

În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

„De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, precizează Guvernul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol