5 decembrie 2023, 18:24

Nouă persoane sunt în stare gravă în urma exploziilor de la Crevedia

Nouă persoane rănite în exploziile de sâmbătă seara de la Crevedia de la o staţie GPL sunt în stare gravă, fiind intubate şi ventilate mecanic, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Trei sunt internate în spitalele din ţară, iar şase în străinătate.

Ministerul mai precizează că dintre cei 24 de pacienţi internaţi, aflaţi în stare medie sau uşoară, 11 primesc îngrijiri la Floreasca, opt la „Bagdasar Arseni”, trei la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri şi câte unul la Spitalul Universitar şi la Elias. Au fost externaţi până acum 17 pacienţi.

Poliția Română a început audierile încă de marți dimineață. Este vorba despre trei persoane, dintre care una este șoferul unei cisterne, aflată la firma din Crevedia.

La rândul său, INSEMEX Petroșani a început încă de luni după-amiază să cerceteze locul deflagrației și să adune probele necesare pentru expertiza tehnică.

Primarul din localitate susține că oamenii din zonă ar fi trebuit să facă sesizări, dacă li s-a părut că la firma respectivă se efectuau operațiuni, deși firma era închisă.

La rândul lor, procurorii anticorupție își vor face propriile anchete. DNA va investiga eventuale abuzuri ale autorităților – Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia și chiar Inspectoratul pentru Situații de Urgență – care nu ar fi controlat și nici oprit efectiv activitatea punctului de lucru după retragerea autorizației de securitate la incendii de acum trei ani.

De o anchetă penală vor avea parte și pompierii și salvatorii care au intervenit la Crevedia. Procurorii Parchetului Curții Militare de Apel București vor să afle dacă s-au încalcat sau nu normele de protecție a muncii, așa că au început urmărirea penală IN REM pentru două posibile infracțiuni: neluarea și nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă. Surse apropiate de anchetă susțin că investigația nu vizează nicidecum deciziile operative din timpul intervenției de sâmbătă noaptea.

După dezastrul de la Crevedia, autoritățile judiciare au decis să verifice toate punctele de lucru ale companiei care vinde cantități uriașe de GPL.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol