21 mai 2024, 11:52

Coronavirusul nu e totul! O nouă variantă HIV, mai virulentă, a fost identificată în Olanda

Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV, care provoacă o scădere mai rapidă a capacității de luptă a sistemului imunitar și poate provoca probleme pentru sănătate dacă nu este tratată din timp.

Studiul a constatat că pacienții infectați cu varianta de subtip B HIV-1, denumită varianta VB, au prezentat diferențe „semnificative” înainte de tratamentul antiretroviral în comparație cu persoanele infectate cu alte variante HIV.

Potrivit studiului, secvențierea genetică sugerează că varianta VB a apărut la sfârșitul anilor 1980 și 1990 în Țările de Jos.

Potrivit studiului, persoanele cu varianta VB au prezentat un nivel mai mare de virus în sânge și un număr de celule CD4 care a scăzut de două ori mai repede decât cei infectați cu alte tulpini. Celulele CD4, cunoscute și sub denumirea de celule T, sunt un subset de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și protejează sistemul imunitar al organismului.

Cercetătorii spun că persoanele cu varianta VB au prezentat un risc crescut de a transmite virusul altora.

„Fără tratament, o evoluție rapidă a HIV, cu consecințe clinice pe termen lung este de așteptat, în medie, la nouă luni după diagnosticare, pentru persoanele în vârstă de treizeci de ani cu această variantă”, scriu autorii studiului. Cu toate acestea, după începerea tratamentului, cercetătorii au remarcat că persoanele cu varianta VB au avut o rată de recuperare a sistemului imunitar și de supraviețuire similare celor cu alte variante HIV, dacă au început devreme.

Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente și este în declin din 2010. „Nu există niciun motiv să fii alarmat”, a asigurat pentreu AFP Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford și autor principal al studiului, publicat joi în revista Science.

Dar această descoperire ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care virusul HIV, care provoacă boala SIDA, atacă celulele, scrie CTVNews.

Această lucrare demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent – ​​o ipoteză științifică care a fost studiată pe larg în teorie, dar din care au existat puține exemple până acum.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol