19 aprilie 2024, 13:53

O dietă săracă poate afecta performanța cognitivă

Două gogoși sau o jumătate de pizza congelată au între 400 și 500 de kilocalorii. Dacă ingerăm această cantitate de fast-food în fiecare zi, capacitățile noastre cognitive scad, arată un studiu realizat în Brazilia, relatează Deutsche Welle.

Studiul privind așa-numitele alimente ultraprocesate, la care au participat 10.775 de bărbați și femei, are ca una dintre concluzii faptul că declinul capacităților cognitive este cu 28% mai mare la persoanele care consumă junkfood decât la oamenii care aleg mai rar produse de acest tip.

Alimentele ultraprocesate, așa-numitele UPS (Ultra Processed Foods), includ băuturi răcoritoare, gustări și produse de patiserie ambalate, cereale cu un conținut ridicat de zahăr, dar și produse gata preparate care, de obicei, trebuie doar încălzite.

În Brazilia, numărul persoanelor cu obezitate a crescut semnificativ în ultimii ani. În rândul adulților brazilieni cu vârsta de 20 de ani și peste, numărul lor a crescut de la 12,2% la 26,8% între 2003 și 2019.

Deficitele aparent cauzate de alimentele ultraprocesate sunt deosebit de evidente în SUA și în Regatul Unit. Acolo, aceste produse reprezintă peste 50% din consumul total de alimente. Numai acest aspect este un motiv suficient pentru ca studiul, care a apărut în JAMA Neurology la începutul lunii decembrie, să ridice semne de întrebare îngrijorătoare pentru sănătate.

Alimentația este importantă pentru sănătatea noastră cognitivă

Alți experți care au analizat studiul consideră că acesta nu dovedește în mod clar consecințele asupra sănătății. „Investigația arată doar o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și declinul performanțelor cognitive„, explică nutriționistul Duane Mellor de la Universitatea Aston din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu. „Problema este că la baza lui stau date pur observaționale, astfel încât se poate demonstra doar o asociere și nu o cauzalitate.”

Chiar dacă efectele negative ale alimentelor ultraprocesate sunt bine studiate din punct de vedere științific, este dificil de spus dacă ele sunt mai rele decât o dietă bogată în grăsimi, sare și zahăr, spune Mellor.

Mulți mulți factori sunt implicați în declinul performanțelor cognitive, spune Mellor. De pildă, persoanele a căror dietă este alcătuită în mare parte din alimente ultraprocesate vor consuma mai puține alimente sănătoase, cum ar fi, în opinia sa, legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase. Caz în care, fără îndoială, am discuta despre o dietă dezechilibrată.

Deteriorarea capacităților cognitive, inclusiv a atenției, memoriei, învățării, creativității, imaginației și voinței, poate fi cauzată și de mulți alți factori. Printre aceștia s-ar număra exercițiul fizic insuficient, fumatul, alcoolul, bolile cardiovasculare și metabolice.

Sursa foto: thinglink.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol