10 septembrie 2024, 21:03

O româncă a primit premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare

A obținut de două ori aurul la Olimpiada Internațională de Matematică, este singura femeie care a câștigat de două ori prestigiosul concurs Putnam, a absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princetown și și-a făcut doctoratul la Harvard. Acum, matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică, relatează edupedu.ro.

O dată la patru ani

Premiul Societății Europene de Matematică se atribuie o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, explică Societatea de Științe Matematice din România. Premiul se acordă către cercetători cu origini europene, cu vârsta mai mică de 35 de ani.

Acum patru ani, premiul a fost obținut și de Ciprian Manolescu (actualmente la Universitatea Stanford), singurul olimpic din lume care a obținut trei scoruri perfecte la Olimpiada Internațională. De remarcat că un alt premiant [de anul acesta] este un fost olimpic internațional din generație cu Ana, Simion Filip (Universitatea din Chicago) din Republica Moldova“, anunță Societatea de Științe Matematice din România, pe pagina sa de Facebook.

Ana Caraiani este profesor la Imperial College London, iar anterior a deținut mai multe poziții la University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Doctorat în teoria numerelor

În 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat lui Caraiani premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică. Este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize a London Mathematical Society, în 2018, notează Societatea Europeană de Matematică.

A urmat doctoratul la Harvard, pe care l-a terminat in 2012 cu o teza in teoria numerelor.

În ea, demonstrez, printre altele, noi cazuri care generalizează conjectura celebră a lui Ramanujan”, a declarat, în 2014, într-un interviu acordat hotnews.ro.

Ana Caraiani a avut o bursă postdoctorală în perioada 2012-2013 la Universitatea din Chicago, bursă oferită de National Science Foundation.

Pasiunea pentru matematică a început ca un joc, din dorința de a descoperi răspunsul la diverse întrebări ale tatălui meu. Nu a fost niciodată o constrângere și niciodată nu am petrecut mai mult timp cu matematica decât mi-aș fi dorit”, a declarat ea atunci.

Pasiunea pentru matematică

În același interviu, ea mărturisea că pasiunea pentru matematică s-a îmbinat ”foarte frumos cu pasiunea de a citi”,  în sensul că a citit și cărți despre istoria matematicii sau fizicii care au inspirat-o.

Matematica este considerată de elevi din întreaga lume una dintre materiile dificile, fiind mai degrabă antipatizată. ”Dar nu este vina copiilor dacă resping matematica. Aceasta nu este de obicei predată foarte bine și chiar de multe ori nu e predată de oameni care îi înțeleg cu adevărat frumusețea”, declara ea atunci.

Frumusețea matematicii

Frumusețea matematicii constă în conexiunile care există între idei și domenii diferite din cadrul matematicii, și care îți permit să privești obiectele matematice din perspective diferite și să descoperi mai mult despre ele în acest mod. De asemenea, este foarte satisfăcător când înțelegi cu adevărat o demonstrație și poți să-i redai ideea cheie în câteva propoziții”, spunea Ana Caraiani.

Au existat și momente în care a fost interesată mai mult de altceva decât de matematică. ”De exemplu, când am început facultatea la Princetown, m-a interesat mult mai mult să mă adaptez la o cultură diferită, și perioade în care matematica a fost prioritară”, mai spunea aceasta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol