1 martie 2024, 15:42

OMS. Amnezia Covid va duce la alte epidemii. Țările nordice au tratat criza precum „companiile aeriene low-cost”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că omenirea învață prea puțin din criza Covid. Amnezia Covid va duce la alte epidemii, este una dintre concluzii.

Mike Ryan este una dintre personalitățile OMS care au apărut cel mai des de la declanșarea crizei sanitare. Este chirurg și epidemiolog specializat în boli infecțioase și politici publice de sănătate. Ca director executiv al OMS este liderul celulei de criză care se ocupă de pandemia Covid.

S-ar putea spune că este omul cel mai bine informat de pe planetă, nu?

Amnezia Covid va duce la alte epidemii

Într-o conferință de presă de la Geneva, Mike Ryan a afirmat că lumea riscă noi pandemii dacă „uită” şi nu învaţă nimic din criza sanitară provocată de coronavirus.

„Am constatat o amnezie care pare să cuprindă lumea după acest eveniment traumatic şi asta este de înţeles. Dar dacă facem asta aşa cum s-a întâmplat după SARS, la fel ca după H5N1 sau pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm ceea ce agenţii patogeni pot provoca civilizaţiei noastre, atunci probabil că ne vom confrunta cu o experienţă similară sau mai gravă chiar în timpul vieţii noastre”, a tras el un semnal de alarmă.

Ryan s-a lansat şi într-o critică a statelor dezvoltate.A  arătat cu degetul și către ţările nordice pentru faptul că au gestionat sistemele medicale precum „companiile aeriene low-cost”. Iar omenirea plăteşte acum preţul.

„În Nord, din cauza modelului de cost pentru sistemele de sănătate, am proiectat sistemele noastre de sănătate să livreze 95%, 98%, până la 100% eficienţă. Este aproape ca o companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii medicale”, a spus el, adăugând că „acum plătim preţul, neavând această capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, şi trebuie să regândim tot ceea ce înseamnă asta”.

Citește și

Institutul „Cantacuzino”. Nu e Polidin, dar e un imunomodulator performant OROSTIM-HV. Pe piață, în două zile


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol