16 martie 2024, 14:27

Pe urmele lui Dracula – sau cum legendele românești inspiră marile branduri ale lumii VIDEO

Binecunoscuta companie de automobile sport, Porsche a publicat un nou videoclip de prezentare a modelului Cayenne, unul dintre cele mai bine vândute mașini ale acestui brand. Elementul de noutate este reprezentat de cadrul în care, cei de la Porsche au ales să își pună în valoare bolidul.  Filmările au avut loc în Sighișoara, aceștia fiind inspirați de celebra legendă a Contelui Dracula. 

La acest proiect a participat și Sebastian Canaves, un blogger de succes din Germania, fondatorul blogului de călătorii „Off The Path”. Acesta mai este cunoscut și ca un promotor al segmentului de turism „Flashpackers and Adventure Travels”. Sebastian a trăit în 10 țări și a călătorit în peste 100.

Videoclipul a fost filmat la sfârșitul lunii octombrie în mai multe zone din România, printre care Cluj-Napoca, Brașov, Sighișoara, Sibiu și București.

Pentru acest proiect, compania germană a primit sprijin și din partea statului. În susținerea acestui demers fiind implicați cei de la Ministerul Turismului. Aceștia i-au ajutat în vederea rezervării de hoteluri, ghizi și pentru a se descurca în procedurile birocratice.

Filmul a fost realizat în perioada 21-25 octombrie, echipa fiind formată din circa 7-8 reprezentanți ai producătorului german de automobile sport.

Povestea începe prin a prezenta legenda Contelui Dracula, care a devenit pe parcursul anilor un simbol național, din ce în ce mai utilizat, atât în țară cât și în străinătate. Din acest motiv, România a ajuns să fie cunoscută la nivel internațional pentru vampirism, mai mult decât alte state, care chiar au o astfel de cultură.

Scurt metrajul prezintă astfel, o călătorie prin România a bloggerului Sebastian Canaves, care a pornit la inițiativa celor de la Porsche. Un itinerariu pe urmele lui Dracula, chiar în perioada în care se sărbătorea Hallowin-ul.

Prima oprire – Orașul Sighișoara 

Se spune că în acest oraș ar fi locuit în trecut Contele Dracula. Mai mult decât atât, există o sumedenie de povești folclorice care explică faptul că aici pot fi găste originile lui Vlad Țepeș. Astfel, povestea casei domnitorului din Sighișoara a stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse.

Primul care a pus în legătură această casă cu prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara a fost, în anul 1945, un anumit doctor I. Culcer, pe baza „portretului cu turban“ aflat pe peretele de vest al salonului de la primul etaj. Fresca aflată aici prezintă patru personaje, trei dintre ele, dintre care unul feminin, în costume vestice şi unul cu turban. După Culcer, ar fi vorba de proprietarii casei şi de doi oaspeţi, cel în costum oriental cu turban fiind Vlad Dracul, potrivit Historia.ro.

Sursă Foto: tripbooking.ro

A doua oprire – Castelul Bran

Acest oraș din inima Transilvaniei, locul cu cea mai mare încărcătură simbolistică a acestei povești, păstrează multe detalii despre viața Contelui Dracula. Pe străzile din Brașov se spune că Dracula și-a întâlnit marea iubire, Katharina Siegel, o tânără extraordinar de frumoasă, care i-a rămas credincioasă, chiar și după moartea sa.

Se spune că din momentul în care a văzut-o pe Katharina, Vlad Ţepeş a uitat complet de celelalte aventuri amoroase, printre care Ursulla din Schassburg/Sighişoara, Erika din Bistriţa şi Lize din Hermannstadt/Sibiu.

Conform unor relatări ale cronicilor, se pare că multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrărilor, geloziei şi furiei pe care le resimţea Dracula departe de Katharina.

Susră Foto: observator.tv

În ceea ce privește legătura dintre domnitor și castelul Bran, se pare ca Vlad Țepeș a într-adevăr o mulțime de referințe cu Castelul Bran. El a condus câteva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Braşov, care refuzau să i se supună şi să plătească dările către scaun rezultate din comerţ. Astfel, relaţiile dintre Vlad Ţepeş şi nobilimea Brașovului, ai cărei reprezentanţi îi erau ostili, nu erau așadar tocmai cordiale. Cu toate acestea, nu se ştie, dacă Vlad Ţepeş a cucerit sau nu castelul Bran.

Sursă Foto: castelulbran.ro

Ultima oprire – Snagov

Despre Mănăstirea Snagov circulă mai multe legende, printre care, mai cunoscută este cea conform căreia aici este înmormântat domnitorul Vlad Țepeș. Cu toate acestea, istoricii nu au confirmat acest lucru, deoarece exită cel puțin două variante Mănăstirea Snagov și Mănăstirea Comana.

Sursă Foto: crestinortodox.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol