16 martie 2024, 2:26

Pesimism, oboseală, indiferență. Un sondaj de opinie desfășurat în Rusia arată adevărata stare a țării

Moralul în Rusia se înrăutățește pe zi ce trece. Un sondaj relevă oboseala rușilor în urma războiului.

Un sondaj realizat la începutul lunii noiembrie de către administrația președintelui rus în mai multe regiuni ale țării a demonstrat, de asemenea, această oboseală. Mass-media rusă Meduza, care citează două surse apropiate Kremlinului, explică faptul că „grupurile de discuții arată clar că rușii „nu se simt optimiști în legătură cu viitorul lor și al țării””. „Este vorba de indiferență și apatie”, a mai spus una dintre sursele mass-media ruse.

Cu toate acestea, sursele Meduza spun că nu se așteaptă la mari demonstrații antirăzboi în Rusia. „Oamenii se obișnuiesc cu totul”, spune unul dintre ei, scrie LaLibre.

Privați de economia occidentală

Rușii resimt, de asemenea, presiunea restricțiilor UE, spune Lisa o locuitoare a Moscovei în vârstă de 34 de ani. „Produsele familiare dispar, începând cu hârtia igienică și Coca-Cola și terminând cu hainele. Atmosfera din Moscova și din țară este acum extrem de sumbră, intimidată și disperată”, a spus ea. ”Perspectivele pentru viitor sunt mai pesimiste ca niciodată. Oamenii nu au nicio idee despre ce s-ar putea întâmpla mâine sau peste un an.”

Deși oarecum obișnuită cu această scădere a produselor occidentale, rusoaica deplânge plecarea companiilor occidentale: „Nu prea știu cum ajută acest lucru la rezolvarea conflictului, pentru că îi afectează pe oamenii obișnuiți, nu pe cei care iau deciziile”, deplânge ea.

Serghei Javoronkov, un cercetător în domeniul politicii economice, a vorbit și el la CNN despre moralul rușilor: „Starea de spirit este din ce în ce mai critică din cauza prețului economic și a nemulțumirii față de faptul că situația nu a fost rezolvată, contrar așteptărilor create de Kremlin”, spune el. „Este un efect cunoscut: un război scurt și victorios poate provoca entuziasm, dar dacă războiul durează la nesfârșit și nu duce la rezultatul dorit, atunci vine dezamăgirea”, explică cercetătorul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol