27 aprilie 2024, 3:58

Poliția greacă introduce recunoașterea facială în timp real

Poliția greacă urmează să primească echipament care să permită recunoașterea fețelor în timp real, în timpul patrulelor. În ciuda îngrijorărilor că sistemul ar putea afecta grav libertățile civile, proiectul este așteptat să fie funcțional până în această vară.

Proiectul se numește „Smart Policing” și vizează „identificarea și verificarea identității cetățenilor atunci când sunt opriți de poliție”, așa cum este detaliat în specificațiile tehnice oficiale, din aprilie 2018. Poliția crede că stfel va crește „numărul mediu de rețineri zilnice”, precum și „eficiența în detectarea cetățenilor din alte țări, care au depășit perioada de ședere legală în Grecia”.

„Scopul nostru este să verificăm indivizi, vehicule și obiecte în timp real. Făcând acest lucru, îmbunătățim securitatea polițiștilor, reducem disconfortul civililor și economisim resurse umane și materiale ”, a declarat un oficial din poliție pentru AlgorithmWatch.

La început, poliția greacă va primi cel puțin o mie de dispozitive mobile, cu opțiunea de a implementa încă nouă mii în viitor, conform specificațiilor tehnice. Dispozitivele de tip smartphone vor fi conectate la 20 de baze de date deținute de autoritățile naționale și internaționale. Acestea includ ministerele elene ale Transporturilor, Internelor și Afacerilor Externe, Europol, Interpol și FBI, deși nu este clar ce date sunt incluse. Teiresias, un birou de credit deținut de băncile grecești, se află, de asemenea, printre bazele de date enumerate în document.

Patru milioane de euro pentru supraveghere STASI

Costul total al proiectului depășește patru milioane de euro. În martie 2019, proiectul a fost preluat de Intracom Τelecom, o firmă de telecomunicații cu sediul în Grecia, în urma unei licitații publice. Grupul Intracom a fost creat în 1977 de Sokratis Kokkalis, un om de afaceri grec cu un istoric neclar, acuzat că a fost agent STASI. În 2014, Intracom Holdings a vândut participația la Intracom Telecom unor investitori anonimi din Dubai.

Fondul de securitate internă al Comisiei Europene a acoperit 75% din costurile proiectului. Potrivit Comisiei, proiectul va „întări poliția preventivă” și „va preveni incidentele inutile în care sunt implicați cetățeni”.

În martie 2020, Homo Digitalis, o organizație non-profit greacă ce pledează pentru drepturile digitale, a depus o cerere către Autoritatea elenă pentru protecția datelor, exprimându-și îngrijorarea cu privire la temeiul juridic al proiectului „Smart Policing”. Homo Digitalis a susținut că „există o puternică posibilitate ca poliția greacă să încalce legislația UE privind prelucrarea datelor cu caracter personal”, citând Constituția Greciei, legile naționale legate de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Foto: Ggia, Wikimedia, CC BY-SA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol