24 iunie 2024, 15:45

Politicile de taxare a automobilelor electrice ar putea afecta prețurile alimentelor de bază

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la cei de lactate până la exportatorii de carne de porc, sunt îngrijorați de posibilele măsuri de represalii ale Chinei. Această îngrijorare vine în urma deciziei Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice chineze, decizie anunțată miercuri, potrivit Reuters și Agerpres, citate de financialintelligence.ro.

Presa de stat din China a raportat că firmele locale intenționează să solicite anchete asupra importurilor de lactate și carne de porc din UE, acuzând că acestea beneficiază de subvenții. Aceasta ar putea duce la suspendarea prelungită a schimburilor comerciale.

Piața globală ar putea fi afectată

„Barierele suplimentare în calea comerțului ar putea modifica piețele globale”, a declarat Kimberly Crewther, director la Asociația Producătorilor de Lactate din Noua Zeelandă. Noua Zeelandă, cel mai mare exportator mondial de lactate, găzduiește companii străine precum Danone.

În 2023, UE a fost a doua mare sursă de produse lactate pentru China, reprezentând cel puțin 36% din valoarea totală a importurilor, fiind depășită doar de Noua Zeelandă, conform datelor vamale chineze. Australia a fost al treilea mare exportator.

Deși încă nu este clar care produse ar putea fi vizate de represaliile Chinei, laptele praf, smântâna și laptele proaspăt au fost principalele exporturi de lactate ale UE către China în 2023, valorând 1,7 miliarde de euro, potrivit Eurostat. Țările de Jos, Franța, Germania, Irlanda și Danemarca sunt cele mai expuse pe piața chineză în sectorul lactatelor.

Țările de Jos, Danemarca și Franța sunt și mari furnizori de carne de porc, chiar dacă Spania a fost principalul furnizor al Chinei anul trecut, responsabil pentru aproape 23% din importurile totale de carne de porc, urmată de Brazilia și SUA.

Efecte în lanț

Pe măsură ce tensiunile comerciale dintre UE și China cresc, unii oficiali europeni avertizează împotriva introducerii de tarife suplimentare la produsele alimentare. Într-o vizită în China la sfârșitul lunii aprilie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că intenția sa este „de a evita, pe cât posibil, ca agricultura să plătească pentru problemele din alte sectoare”. Wojciechowski a subliniat că „poziția Uniunii Europene este că liberul schimb de alimente este un instrument crucial pentru asigurarea securității alimentare la nivel mondial”.

Istoric, China a adoptat o poziție diferită față de produsele alimentare, acestea fiind deseori ținta tarifelor retaliatorii în cadrul disputelor comerciale anterioare. În ianuarie, coniacul a fost supus unei anchete de către Beijing, ca reacție la sprijinul Franței pentru o investigație a UE asupra automobilelor electrice chineze. De asemenea, în aprilie, autoritățile chineze au adoptat o lege care le permite să reacționeze mai puternic dacă SUA sau UE impun tarife asupra exporturilor din China.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol