27 aprilie 2024, 12:49

Politico: Germania, pusă la podea de lovitura teribilă de spionaj a Rusiei

Lovitura de spionaj a Moscovei, despre care editiadedimineata.ro a relatat AICI, a divizat aliații occidentali, l-a discreditat pe cancelarul german Olaf Scholz și a îngreunat eforturile Kievului de a obține arme, scrie Politico într-o analiză amplă a ravagiilor făcute de o acțiune recentă care a afectat Germania.

În ultimele zile, Moscova a reușit să semene dezbinare între dușmanii săi, să discrediteze cancelarul german și să zădărnicească eforturile Ucrainei de a-și asigura arme-cheie – toate acestea fără să otrăvească sau să asasineze o singură persoană.

Să recapitulăm: o înregistrare clandestină a unei videoconferințe între mai mulți oficiali militari germani de rang înalt, inclusiv șeful forțelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, a fost publicată de rețeaua de propagandă rusă RT. În timpul întâlnirii de aproape 40 de minute, care a avut loc la 19 februarie, bărbații au discutat în detaliu despre politica și logistica livrării rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina, precum și despre posibilele ținte.

Pentru Putin, care, după decenii ca lider al Rusiei, rămâne un spion în sufletul său, nu există bucurie mai mare decât aceea de a-i păcăli pe adversarii Rusiei în artele întunecate (în special Germania, unde și-a petrecut o parte din cariera sa KGB conducând agenți). Ca să fim preciși, Putin a primit un ajutor important – chiar dacă involuntar – din partea cancelarului german Olaf Scholz, scrie Politico.

Cu doar câteva zile înainte ca rușii să facă publică înregistrarea, Scholz a exclus în mod public trimiterea de rachete Taurus în Ucraina, argumentând că, dacă ar face acest lucru, Germania ar trebui să desfășoare soldați într-o zonă de război, ceea ce, în opinia cancelarului, ar risca să facă din Germania o țintă a Rusiei.

„Sunt surprins că unii oameni nici măcar nu sunt mișcați de acest lucru, că nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem noi ar putea duce la un fel de implicare în război”, a declarat Scholz reporterilor la Berlin pe 26 februarie, sugerând (spre disperarea acestora) că Marea Britanie și Franța, care furnizează deja sisteme similare de rachete de croazieră Ucrainei, au avut personal pe teren acolo.

„Aceasta este o armă cu o rază de acțiune foarte mare, iar ceea ce fac britanicii și francezii în ceea ce privește controlul țintelor și sprijinul pentru controlul țintelor nu poate fi făcut în Germania”, a declarat Scholz. „Toată lumea care s-a uitat la acest sistem înțelege acest lucru”.

„Nimeni nu știe cu adevărat de ce se blochează cancelarul”

Toată lumea, se pare, cu excepția șefilor superiori ai forțelor aeriene germane. În timpul convorbirii interceptate, generalii nu numai că discută despre modul în care rachetele ar putea fi livrate în Ucraina fără a desfășura trupe la sol, dar își exprimă și confuzia față de poziția lui Scholz.

„Nimeni nu știe cu adevărat de ce se blochează cancelarul”, a spus la un moment dat generalul Gerhartz, adăugând că motivul invocat pentru ezitarea Berlinului în a trimite Taurus ține de „zvonuri nebunești”, inclusiv faptul că rachetele nu funcționează corect, o sugestie pe care a respins-o ca fiind „un nonsens”. Generalul spune că a auzit zvonul de la un reporter „care este extrem de apropiat de cancelar”.

Chiar înainte ca înregistrarea să fi fost publicată, Scholz s-a confruntat cu o ripostă substanțială în legătură cu afirmația sa potrivit căreia Germania va trebui să desfășoare trupe.

Săptămâna trecută, Anton Hofreiter, deputat de rang înalt din partea Verzilor, a declarat că Scholz „în mod evident nu spune adevărul” în legătură cu rachetele Taurus, menționând că Germania a trimis 260 în Coreea de Sud fără a avea parte de tipul de sprijin de țintire descris de cancelar. Hofreiter a sugerat că motivul real al reticenței lui Scholz ar putea fi faptul că „nu are încredere în ucraineni”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol