27 aprilie 2024, 0:25

Polonia refuză să primească alte vaccinuri anti-Covid și să plătească o sumă impresionanată. Care-i situația în România

Și în Polonia se pune problema vaccinurilor neutilizate și a celor care urmează să vină, numai că aici guvernul de la Varșovia pare a pune piciorul în prag.

Polonia dispune de 25 de milioane de doze de vaccin neutilizate și refuză să primească şi să plătească noi livrări ale acestuia. Suma pe care Polonia ar trebui să o plătească până la sfârșitul lui 2023 este de 2,3 miliarde de euro.

„La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”, a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de ştiri TVN24, potrivit Agerpres.

Conflict juridic

„Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja”, a adăugat el, precizând că contractul referitor la vaccinuri a fost semnat „între Comisie şi producători” şi că ţara sa nu este direct parte în acest contract.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate.

În prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinaţi cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

România

Problema aceasta există și în România și e la fel de serioasă.

Numai în primele două luni ale anului românia a primit 6,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care vaccinarea practic a încetat, cu o medie săptămânală de 1.000 de persoane vaccinate. Mai multe vaccinuri urmează să ajungă, iar problema României este inclusiv capacitatea de stocare pentru atât de multe doze.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat marți, întrebat despre achiziția de vaccinuri anti-Covid, că nu știe ce vom face cu ele pentru că România a achiziționat cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare, scrie digi24.ro. Acesta a spus că dozele din luna ianuarie și februarie, aproximativ 6,5 milioane, au fost vândute în Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

„Să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat pentru care nu există capacitate de stocare în România. Încercăm să găsim o soluție, am discutat cu Comisia Europeană. Interesul pentru vaccinare a scăzut și scade și probabilitatea de a le vinde și chiar de a le dona. Trebuie să găsim o soluție. E o situație greu de gestionat. Eu am o problemă legată de acest principiu al neutilizării și distrugerii dozelor de vaccin. E păcat să distrugem acest simbol al prevenției și e vorba de sume mari de bani pe care statul român trebuie să le plătească”, a declarat acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol