12 august 2020, 13:00

Povestea tinerei care a pictat scara blocului în care locuiește. INTERVIU Cum vrea artista să dea culoare Brăilei și de ce a ales să rămână în România

Andreea Gabriela Tudor are 18 ani și este proaspătă absolventă a Liceului de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila. Artista este unul dintre tinerii curajoși care aleg să trăiască în România. După ce a adunat 250 de premii, atât la competiții de artă, cât și la concursuri de literatură, vrea să-și vadă țara cum prinde culoare. Pentru asta, e dispusă să-și pună toată energia creativă în joc.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Gabriela a vorbit despre pasiunea pentru pictură și modul în care vrea să dea culoare orașului în care a copilărit, dar și despre viața de artist în România.

Andreea Gabriela Tudor, în timp ce dă viață unui peisaj

Gabriela, în timp ce dă viață unui peisaj

Premiată de mică

Gabriela îi este recunoascătoare mamei ei pentru faptul că a încurajat-o să-și urmeze pasiunea pentru desen încă de la 4 ani. „Am început să pictez „serios” de la patru ani (serios însemnând că din acel moment am frecventat cursurile cercului de pictură de la Palatul Copiilor – Brăila). Până atunci desenam și coloram pe orice bucățică de hartie pe care o prindeam, ca orice copil. Consider că dacă nu aș fi fost îndrumată spre artă încă de la acea vârstă fragedă exista o probabilitate destul de mare să mă orientez spre alt domeniu și să trăiesc toată viața fără să am habar de talentul meu. Mama mea m-a încurajat încă de mică, iar treptat apartamentul unde locuim s-a umplut de tablouri, vitralii și picturi murale.”, mărturisește tânăra.

Prima lucrare premiată a Gabrielei

Prima lucrare premiată a Gabrielei

Încă de mică, Gabriela a fost obișnuită cu premiile. „Pot spune că una dintre primele lucrări reușite este această natură statică pe care am realizat-o pe la 4-5 ani, pictură care mi-a adus și primul meu premiu – locul întâi la Concursul Internațional „Nicolae Tonitza” organizat în Bârlad. În mod evident, a fost un moment  foarte important pentru mine întrucât mi-a dat încredere să continui pe acest drum. Rezultatele care au apărut ulterior, înscrierea la Liceul de Arte încă din clasa întâi și participarea la diverse evenimente artistice au fost urmări firești. În momentul de față nu mă văd făcând altceva”.

Primele desene ale Gabrielei

Primele desene ale Gabrielei

Mai târziu, Gabriela a devenit o obișnuită a diferitelor concursuri pentru elevi în care și-a putut consuma energia creativă. „De-a lungul anilor am adunat în palmares peste 250 de premii, atât la competițiile de artă, cât și la concursuri importante de literatură. Pot spune că sunt o fire ambițioasă și perseverentă, iar participarea constantă la concursuri a reprezentat o validare a talentului meu. În 2018 și 2019 am participat și la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor – secția: pictură de șevalet. Mereu mi-am dorit să mă extind, să încerc să cunosc cât mai multe lucruri din domenii cât mai vaste și de aceea nu m-am rezumat numai la performanțe în domeniul vizual, ci m-am implicat și în alte tipuri de proiecte (de exemplu, pe parcursul anilor de liceu am dorit să particip la proiecte de voluntariat Erasmus+, Școala de Valori etc.)”, declară artista.

Gabriela, în timp ce dă viață unui peisaj

Gabriela, în timp ce dă viață unui peisaj

Vrea să dea viață orașului

Dornică să vadă o altă față a orașului în care locuiește, Gabriela a început să lucreze la acest plan cu pași mici. La 16 ani, eleva a desenat pereții scării blocului în care locuiește. „Încă din copilărie mi-am dorit un oraș mai puțin sumbru și astfel, într-o zi caniculară din vara lui 2017, mi-am zis că un prim pas pentru a schimba imaginea gri a blocului unde locuiesc și, implicit, a Brăilei este să aduc eu însămi un strop de prospețime și culoare în jurul locuinței. Lucrul s-a extins pe o perioadă de aproximativ două săptămâni, iar ca materiale am folosit vopseluri acrilice. Natura reprezintă una dintre sursele principale de inspirație pentru lucrările mele, astfel încât am hotărât să îmbrac pereții în flori.”, povestește tânăra.

Gabriela, în scara blocului

Gabriela, în scara blocului

De multe ori, există conflicte între vecinii care vor să facă modifică în blocurile în care locuiesc. Gabriela, în schimb, le este recunoscătoare atât vecinilor pentru deschidere, cât și tuturor celorlalți oameni interesați de munca ei care au preluat modelul în alte zone. „Unii vecini au fost plăcut surprinși de ideea mea (câțiva m-au solicitat pentru a picta și palierul lor, pentru a aduce un colt de natură și la etajul superior), alții au rămas indiferenți. În mare, reacțiile oamenilor au fost pozitive, în special după aparițiile în mass-media. Între timp, unii dintre vecini au mai renovat și pictura a fost ușor afectată, de aceea intenționez ca vara aceasta să mai îmbunătățesc unele zone de pe scară. De asemenea, recent, vecinii gălățeni au venit, au văzut, au fost impresionați și au preluat ideea mea, urmând ca o parte din blocurile din Galați să fie și ele pictate.”, povestește pictorița.

Natura, adusă de Gabriela pe pereți

Cum a adus Gabriela natura pe pereți

Gabriela este dezamăgită că nu primește sprijin de la nivelul autorităților pentru a schimba fața orașului, dar este încântată că au existat mai multe instituții de învățământ și firme private care au încurajat-o să aducă mai multe schimbări în Brăila. „Dacă mi s-ar oferi ocazia, cu siguranță aș găsi un proiect de pictură murală pentru câteva dintre fațadele clădirilor brăilene, dar din păcate, dintre oficialitatile locale, nimeni nu m-a solicitat în acești doi ani, cu toate că proiectul scării de bloc a fost mediatizat. În schimb, câteva instituții de învățătmânt, dar și firme private au vrut să-mi las amprenta, înfrumusețându-le spațiile. Dezamagirea de pe plan local a fost compensată de cererile care au venit atât din alte orașe din țară, cât și din străinătate; așa am reușit să am lucrări în colecții din Franța, Spania, Canada, Anglia, Belgia. Din punctul meu de vedere, primul pas este ca oamenii să devină conștienți de necesitatea artei, iar apoi totul va veni de la sine; bineînțeles, arta și frumosul nu pot izvorî, din pacate, în locuri în care nu există un minim de simț civic și curățenie”.

Cum a pus Gabriela muzica pe pereți

Cum a pus Gabriela muzica pe pereți

Crede în șansa ei de a se dezvolta în România

Multă lume crede că există un conflict între brăileni și gălățeni. Cu toate acestea, Gabriela este hotărâtă să meargă la studii în Galați. „Vreau să contribui la realizarea păcii dintre cele două orașe!”, glumește tânăra.

Deși vede mulți colegi de generație plecând departe de România, Gabriela nu se gândește să se dezvolte în altă țară. „Eu consider că te poți dezvolta ca artist și în România, deși condițiile sunt mai grele decât în afară. Contează foarte mult să iți dorești să evoluezi, sa te adaptezi la circumstanțe. Cum am mai spus și până acum, viața de artist nu poate fi trăită după un plan prestabilit, așa că eu încerc să mă diversific cât mai mult (pictez pe orice suport, începând de la piese vestimantare și încălțăminte, până la mobilier, ilustrații de carte și chiar bodypainting), să mă concentrez pe planurile pe termen scurt: admiterea la facultate, organizarea celei de-a zecea expoziții personale etc.”, declară optimista artistă.

Lucrările Gabrielei, expuse la Pelișor

Lucrările Gabrielei, expuse la Pelișor

Cum se promovează pe internet

Dacă vreți să o urmăriți pe Gabriela pe Facebook, puteți accesa pagina Gaby Tudor Art. Artista vă așteaptă cu desene, tablouri, tricouri personalizate și alte soluții inedite pentru a vă face să zâmbiți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.