29 martie 2024, 13:25

Prea multe ouă de Paște, pericol pentru sănătate. La câte trebuie să ne oprim

Este sănătos să mănânci ouă – unul fiert dimineața, zilnic sau o dată la două zile nu îți face rău. Însă cu venirea Paștelui trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu consumul.

Chiar dacă e sărbătoare, nu înseamnă că ar trebui să mănânci mai mult ca de obicei și că ar trebui să amesteci mâncărurile grele. Dacă ai mâncat deja un ou, poți păstra tradiția cu ciocnitul ouălor, însă nu trebuie neapărat să-l și mănânci, chiar dacă se sparge.

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a confirmat faptul că se pot consuma fără probleme 12 ouă pe săptămână. Două grupe de persoane au participat la acest test și tuturor li s-a creat un meniu conținând cantități egale de proteine.

Unul dintre grupuri a avut o dietă bogată în ouă. La sfârșitul testului s-a constatat că cei care au consumat ouă în cantități mai mari au raportat o senzație mai mare de sațietate. În plus, nu s-a observat nici un efect negativ asupra profilului lipidic al participanților la studiu. Nivelul colesterolului a fost ușor mai crescut decât în cazul celor care au consumat mai puține ouă.

Ouăle fierte conțin proteină pură, iar albușul de ou conține calorii care nu se depun în jurul taliei. Mai exact, albușul de ou conține 88% apă și 11% proteină pură. De aceea, datorită proteinelor sale, culturiștii includ albușul în dieta lor zilnică.

Se spune că oul este cea mai bogată sursă de proteine, și de cea mai bună calitate, care atrag după sine energie și vitalitate maxime. Un ou conține 78 de kilocalorii și asigură 4 % din necesarul zilnic de energie în cazul femeilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol