Din 2006, când a fost organizat pentru prima oară Festivalul Internațional de Jurnalism la Perugia, în orașul cocoțat pe munte din pitoreasca Umbrie, prezența la festival a oricărui jurnalist cu vechime și pretenții este un adevărat vis. Să fii acolo, alături de nume grele din presa lumii, să discuți despre prezentul și viitorul profesiei, să te lauzi, să te vaiți, să pui umărul la inovație.
Cam asta visează un jurnalist care visează să fie acolo, câteva zile cât ține festivalul, și să alerge dintr-o sală în alta, pentru a putea participa la dezabateri. Un fel de ”Mecca”, la care jurnalistul se simte dator să ajungă măcar o dată în viață, precum musulmanii la hajj.
La a 16-a ediție
Anul acesta a ajuns la a 16-a ediție festivalul, după doi ani de pauză pandemică, așa că așteptarea a fost și mai mare. Vreo 500 de jurnaliști veniți din absolut toate colțurile lumii, respectând condiții stricte de participare în contextul COVID-19, plus zeci de voluntari care au ajutat la organizare și buna desfășurare a evenimentului, s-au adunat în acest oraș cu trepte interminabile, dătător de imagini numai bune de cărți poștale.
editiadedimineata.ro v-a prezentat un reportaj de la fața locului, cu detalii despre ce s-a întâmplat – în materie de profesie – la festival, căci a avut acolo un participant, care a fost și speaker într-un panel. Omițând cu bună știință partea de reportaj de culoare de la fața locului, ba chiar de reportaj de gust, nu doar culoare, am zice.
Perugia, ciocolată și săruturi
Am păstrat pentru un articol separat povestea dulce a orașului, căci, iată, Perugia nu prea poate fi separată de ciocolată.
Oricine a avut plăcerea de a rămâne în Italia de Paște știe că ciocolata este luată în serios aici, poate nicăieri mai mult decât Perugia, capitala Umbriei. Anul acesta, Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia s-a nimerit în Săptămâna Floriilor, așa că ouăle din ciocolată și ciocolata sub toate formele și compozițiile erau prezente la orice colț de stradă și nu numai.
Fericiții care, cunoscând sau nu povestea orașului, s-au cazat la Chocohotel, au avut parte de un răsfăț exagerat la micul dejun. Un chin pentru cei cu diabet sau probleme legate de greutate, dar Raiul pentru ceilalți. Este hotelul oficial al Eurochocolate, cea mai mare sărbătoare a ciocolatei de pe continent, așa cum susțin italienii.
Într-adevăr, în fiecare an aproape un milion de oameni apar în acest oraș de munte cu un comun: să mănânce ciocolată.
În timp ce Franța, Austria, Germania, Belgia sau Elveția ar putea pretinde fiecare tradiție în materie de ciocolată fină, pentru italieni pare logic ca Eurochocolate – cea mai mare sărbătoare de pe continent a acestei cele mai bune dulciuri – să aibă loc la Perugia.
Baci. Un sărut dulce din Perugia
Pentru că această capitală culturală, care se află cam la distanțe egale față de Florența și de Roma, este și locul de naștere al celor mai romantice bomboane cu infuzie de cacao din lume: Baci Perugina, învelită în folie albastră. Aceste bomboane de ciocolată neagră învelesc o inimă de gianduia, plină cu alune mărunțite și încununată cu o alună întreagă. Cine nu le cunoaște, totuși?
Unde mai pui că anul acesta se fac 100 de ani de când o italiancă ambițioasă, Luisa Spagnoli, punea bazele acestei desfătări a gusturilor.
O femeie ambițioasă și o poveste de succes
La începutul secolului al XX-lea, Italia, șansele erau mici pentru femeile antreprenoare, dar Luisa Spagnoli și-a creat nu numai compania de îmbrăcăminte omonimă, ci și fabrica de ciocolată Perugina. Mergând astăzi prin fabrică, veți vedea atelierul și linia de producție în acțiune, urmărind micile bucurii din ciocolată zburând câte 1.500 pe minut.
Așa veți afla cum au fost făcute Baci – sărutări, în italiană – în ultimii 100 de ani. Nu le facem reclamă, căci ieftine nu sunt – revine una la 1 euro, iar de oprit din mâncat nu prea poți.
Constatăm doar o situație de fapt într-un oraș italian pe care vi-l recomandăm și ca destinație turistică, motiv pentru care vă prezentăm mai multe imagini, nu doar cele care au legătură cu ciocolata. Și un material video despre Perugia, ciocolată și povești de succes:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol