15 mai 2024, 23:27

Prinși de valul dezinformării, pe fondul conflictului Israel-Hamas. Pastila de (dez)informare, de la Digi24, ne explică situația

De la o zi la alta, numărul victimelor cauzate de războiul dintre Israel și Hamas continuă să crească. Însă tragedia din regiune face victime și pe frontul informațional, unde toți suntem prinși în valul dezinformării.

Conflictul din Gaza nu se rezumă doar la bombe, ci și la cuvinte, imagini și sentimente.

Reporterii aflați în zonele de conflict sunt, și ei, în pericol. Dar ce se întâmplă când un astfel de incident este falsificat și publicat online? Imagini editate cu echipa CNN surprinsă de rachete în apropierea Fâșiei Gaza sugerau că jurnaliștii erau dirijați și se prefăceau că se feresc de bombe.

CNN a respins rapid acuzațiile și a prezentat imaginile reale.

Emisiunea ”Pastila de (dez)informare, de la Digi24, vă arată și ceea ce ar putea să se numească o ”dezinformare în dezinformare”: Agenția rusă de stat TASS afirmă în mod fals că organizația Hamas a primit arme de la NATO prin intermediul Ucrainei.

Nu există nicio dovadă care să susțină această idee. De fapt, este o versiune ușor diferită a unei alteia, exprimate în mod repetat de propaganda rusă: că armele oferite Ucrainei de către Occident ajung pe piața neagră.

Această dezinformare se folosește de dezgustul public față de Hamas pentru a submina sprijinul occidental pentru livrările de arme către Ucraina.

Dar dezinformarea nu se oprește aici. Există rețele care coordonează campanii de informații false pentru a manipula opinia publică. Fie că este vorba de conturi de pe platforme de socializare sau de influenceri, dezinformarea se răspândește rapid și amenință încrederea noastră în sursele de știri.

A fost descoperită o rețea de 67 de conturi care au început să posteze simultan același conținut. Printre postări se numără și un video cu președintele rus, Vladimir Putin, care amenință că va ajuta militar Palestina.

În plus, mai multe conturi provenind din India au postat un videoclip care pretindea că arată zeci de fete tinere luate ca sclave sexuale de către un luptător „palestinian”.

Deși videoclipul este, cel mai probabil, dintr-o excursie școlară la Ierusalim, postarea a fost redistribuită de mii de ori.

Într-o lume în care dezinformarea se răspândește rapid, suntem cu toții victime. Conflictul dintre Israel și Hamas ne amintește să fim critici și să verificăm sursele. Războaiele de azi nu mai sunt doar despre gloanțe, ci și despre cuvinte, iar cuvintele au puterea de a schimba totul.

Așa că, cel mai bine este să rămânem sceptici, și să verificăm informațiile. N-aveți de urmărit decât la un click distanță emisiunea difuzată de Digi24 în prime time, de joi până luni și editiadedimineata.ro țo , pentru a descoperi rodul muncii a numai trei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol