17 mai 2021, 1:01

Să ne amintim râzând de Prințul Philip: gafe celebre ale consortului Reginei Elisabeta a II-a

În afară de a fi prințul consort, Philip era un bărbat amuzant, ironic, cinic pe alocuri și nu-i păsa foarte mult de ertichetă și de corectitudinea politică. El era renumit pentru lipsa de tact în întâlnirile oficiale și pentru replicile acide pe care le oferea interlocutorilor. Iată unele dintre cele mai umoristice momente create de Prințul Philip.

🔴 Într-o călătorie în China în anii 1980, el i-a avertizat pe studenții britanici: „Veți avea ochi oblici dacă rămâneți prea mult timp”.

🔵 În timpul unei vizite la Oban, în Scoția, în 1995, el l-a întrebat pe un instructor auto: „Cum îi țineți pe localnici departe de băuturi suficient de mult timp pentru a trece testul (de conducere)?”

🔴 În 2001, i-a spus unui băiat de 13 ani, Andrew Adams, a cărui ambiție era să meargă în spațiu că este prea gras pentru a fi astronaut.

🔵 1969: „Cu ce ​​faceți gargară, cu pietricele?” (către Tom Jones, după un spectacol). El a adăugat a doua zi: „Oare cum este posibil să devii extrem de valoros cântând ceea ce cred că sunt cele mai hidoase melodii…”.

„Ce zici de Tom Jones? A câștigat un milion și este un cântăreț îngrozitor!” (răspuns la un comentariu la un prânz pentru întreprinderi mici și mijlocii, despre cât de greu este în Marea Britanie să te îmbogățești).

🔴 1981: „Toată lumea spunea că trebuie să avem mai mult timp liber. Acum se plâng că sunt șomeri” (în timpul recesiunii din 1981).

🔵 1994: „Nu sunteți cei mai mulți dintre voi descendenți din pirați?” (către un insular bogat din Insulele Cayman).

🔴 2010: „Lucrezi într-un club de striptease?” (către Elizabeth Rendle, tânără de 24 de ani, cadetă, când i-a spus că lucrează și într-un club de noapte).

🔵 „Ce întrebare de prost!” (jurnalistei Caroline Wyatt, la un banchet la Palatul Elysée, după ce a întrebat-o pe regina Elisabeta dacă se bucură de șederea ei la Paris, în 2006).

🔴 „Dacă are patru picioare și nu este un scaun, dacă are două aripi și zboară, dar nu este un avion și dacă înoată și nu este un submarin, cantonezii îl vor mânca”(la o reuniune a Fondului Mondial pentru Sănătate, în 1986).

🔵 „Adu-mi o bere. Nu-mi pasă ce fel este, doar adu-mi o bere!” (la prezentarea celor mai bune vinuri italiene de către premierul Giuliano Amato, la o cină la Roma, în 2000).

🔴 „Dacă și voi călătoriți la fel de mult ca și noi, apreciați îmbunătățirile în design-ul aeronavelor cu mai puțin zgomot și mai mult confort, cu condiția să nu călătoriți într-un lucru numit clasă economică” (vizită la Asociația de cercetare a aeronavelor, în 2002).

🔵 „Și din ce parte exotică a lumii provii?” (l-a întrebat, în 1999, pe politicianul conservator Lord Taylor de Warwick, ai cărui părinți sunt jamaicani). El a răspuns: „Birmingham”.

🔴 Philip: „Cine ești?”
Simon Kelner: „Sunt redactor-șef al ziarului The Independent, domnule”.
Philip: „Ce faci aici?”
Kelner: „M-ați invitat”.
Philip: „Ei bine, nu trebuia să vii!”
(la o recepție de presă pentru a marca Jubileul de Aur în 2002)

🔵 „Deci ești responsabil pentru genul de porcării pe care le produce Channel Four!” (vorbind cu președintele canalului, Michael Bishop, în 1962).

🔴 „Vă face să arătați toate ca fiicele lui Dracula!” (elevelor de la Școala Reginei Anne din Reading, care poartă uniforme roșii sângerii, în 1998).

🔵 „Nu se împerechează, nu-i așa?” (văzând doi roboți care se loveau unul de celălalt la Muzeul Științei, în 2000).

🔴 „Fiul meu… ăăă… le deține” (după ce a fost întrebat într-un turneu canadian dacă știe ceva despre Insulele Scilly).

Foto: „The Royal treatment”, Jamie McCaffrey, Flickr, CC BY-NC 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.