29 martie 2024, 15:16

Proiectul O masă caldă, peste 40.000 porții de mâncare servite

O masă caldă este unul dintre proiectele umanitare pe care le avem în România. După cum intuitiv ne spune și titlul, prin acest proiect se încearcă oferirea hrănii către oricine merge la cantinele pe care le au deschise în mai multe orașe, indiferent de apartenența la vreo etnie, religie, sex, orientare sexuală.

În anul 2013, în Cluj-Napoca, un grup de voluntari  au gătit pentru prima dată 50 de porții de mâncare caldă la Cantina Primăriei de pe strada E. Zola, acestea fiind împărțite în Piața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, în fiecare joi, la ora 16, se distribuie peste 50 de mese calde, în Piața Muzeului, se arată pe site-ul oficial.

Un an mai târziu, se mai deschid alte două cantine în Cluj, urmând ca la sfârșitul lui 2014 să se deschidă primul punct de lucru și în București. În 2015 se mai deschid alte patru cantine, una în Bistrița, una în Satu-Mare și alte două în București, care se ocupă de hrănirea copiilor. Cea de a noua locație este deschisă tot în Cluj, în 2016, unde în fiecare joi se pregătește cina pentru persoanele aflate la Centrul de Găzduire Temporară.

Programul se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management inteligent al resurselor. Astfel, reușim să oferim o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional la costul de aproximativ 2 lei. Ne desfășurăm activitatea în 9 bucătării, în care gătim, o dată pe săptămână, pentru peste 700 de persoane.„, se prezintă pe pagina oficială.

Cu 2 lei schimbi ziua unui om

Cam acesta este principiul pe care funcționează O masă caldă. Mai jos aveți o serie de mărturii  a organizatorilor proiectului de pe pagina de Facebook.

100 de caserole de pui cu ciuperci in sos italian si paste, un buget cheltuit de putin peste 100 de lei si familia Clinci la „aragaz”: Voichi si Dan, Ana si Alex. Maini magice si multa bucurie in bucataria noastra, cu un rezultat absolut delicios!

Astăzi am decis sa ne răsfățăm beneficiarii cu una dintre cele mai savuroase rețete: mămăligă cu tochitură de carne și legume. Am pregătit 55 de porții și ne-am încadrat în costul de 2 lei / porția.

Cluj-Napoca, 8 iunie 2017, Piata Muzeului. Alta echipa, aceeasi reteta: orez cu legume si carnati  79 de portii, 120 de lei! Echipa de isprava a Edinei: Orsi, Laci si Zoli, care, daca nu gateste la Centrul Social de Urgenta, vine la noi 

OMC Van – mașina cu mâncare din București

[Sursă foto: facebook.com]

Pentru Capitală, organizatorii folosesc o dubă pentru a se deplasa la locațiile unde dau mâncare sau chiar pentru a găti în ea, fiind o mașină echipată cu de toate, care servește săptămânal zeci de porții către copii sărmani din zona Ferentari.

Aceasta dubă este o nouă achiziție a celor de OMC, de care au făcut rost la jumătatea lunii iunie.

Povestea OMCVan partea a IV-a sau ce inseamna sa ai idei bune.
Cosmin Hossu, vechi donator al Asociatiei ‘O masa calda’, s-a oferit sa construiasca prototipul #OMCVan. Impreuna cu Mihai Coroiu au construit totul dupa constrangerile noastre, suma de bani limitata si nevoia de a gati cate o suta de portii, fara semipreparate. 
Au cumparat o veche ambulanta din Germania, spatiu ergonomic si salubrizat, gandit sa acomodeze persoane. Conectare la priza normala, cu contor, ceaun cu trepied si butelie pentru gatit in aer liber, si inca 99 de idei grozave. Migala, rabdare si expertiza.

Povestea #OMCVan. Partea a V-a
Bucataria mobila ajunge in Bucuresti datorita lui Raimonda Boian. Ce face Raimonda ca lucrurile mari sa fie posibile, nu stim, dar stim ca ea poate orice. Multumim public pentru tot! 
Doi oameni au parcurs 600 km pentru ca masina sa fie la ora 18.30 la Gara de Nord unde ne-am adunat cu totii sa o primim. Multumim Mihai Coroiu si Radu Padurean. Alaturi de Cosmin Hossu, au pus iar Zalaul pe harta.„, scriau cei de la OMC pe 18 și 19 iunie.

Povestea aceasta ne arată că într-adevăr poți schimba ziua unei persoane în nevoie, doar cu puțin timp și o sumă mică de bani. Acest ONG funcționează pe bază de donații și voluntariat, iar orice este doritor să ajute se poate înscrie.

[Sursă foto: ziaruldecluj.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol