5 mai 2024, 10:31

Putin, între frica sa de moarte și sănătatea lui mintală. Singurătatea unui lider

Întrebări despre sănătatea mintală a unor bărbați precum Trump, Putin sau, mai aproape de noi, George Simion, apar destul de des, dar mai ales în perioade de criză precum războiul din Ucraina.

„Vladimir Putin este un bătrân speriat de moarte, care încearcă să întoarcă timpul înapoi. Ucraina și ucrainenii sunt jertfa lui de sânge. Invazia lui în țara lor este încercarea lui de a preveni dispariția lui personală, inevitabilă”, scrie Peter Pomerantsev în Time.

Frica de propria îmbătrânire și obsesia tinereții abuzate

Pe măsură ce îmbătrânim, moartea devine mai greu de ignorat. Pe măsură ce se apropie, este firesc să vrei să inversezi timpul. Devenim nostalgici, puțin amărâți de prezent. Pe măsură ce moartea se apropie, comitem acte stupide pentru a dovedi că suntem încă tineri. Încercăm, puțin comic, să ne lovim cu nasul de inevitabil.

Un dictator cu o putere nelimitată, care a fost la putere atât de multe decenii încât crede că poate face orice, care a ucis și întemnițat pe oricine i-a spus adevărul, genul acesta de dictator crede că poate controla singur timpul.

„Putin se teme de moarte, ca orice bărbat de 69 de ani. Frica lui este însă deosebit de acută. El le spune (sau cel puțin așa este zvonul constant) oficialilor veniți în vizită să trimită teste fecale, pentru a se asigura că nu au boli. De la COVID-19, oficialii trebuie să se izoleze cu câteva zile înainte să-l vadă. Cei care nu o fac, precum președintele francez Emmanuel Macron, sunt așezați la celălalt capăt al unei mese absurd de lungi”, adaugă Pomerantsev.

Pentru a evita moartea și a se reface, bătrânul tiran are nevoie de un sacrificiu de sânge din tinerețe – Ucraina. Când l-a întâlnit pe președintele Macron, Putin a citat o glumă rusă despre viol, în care frumoasa adormită este abuzată sexual. Combinând Ucraina și Frumoasa Adormită, el s-a pus în rolul violatorului: „Fie că îți place sau nu frumusețea mea, va trebui să suporți tot ce-ți fac”.

Mai are Putin simțul realității?

Decizia lui Vladimir Putin de a lansa un nou război european catastrofal, combinată cu ciudățenia absolută a recentelor sale apariții publice, a ridicat întrebări în capitalele occidentale cu privire la stabilitatea mintală a liderului unei țări cu 6.000 de focoase nucleare, explică The Guardian.

Ei își fac griji pentru un bărbat de 69 de ani a cărui tendință spre insularitate a fost amplificată de precauțiile sale împotriva Covid, lăsându-l înconjurat de un grup tot mai mic de curteni ascultători înfricoșați.

„El pare din ce în ce mai decuplat de lumea contemporană, preferând să se afunde adânc în istorie și într-o căutare personală a măreției”, scrie în articol Julian Borger.

După ce Macron a purtat cinci ore de discuții cu liderul rus la Moscova la capetele opuse ale unei mese de 15 metri, el le-a spus reporterilor din zborul de întoarcere că „tensiunea era palpabilă”. Acesta nu a fost același Putin pe care l-a întâlnit ultima dată la palatul Elysée în decembrie 2019, a spus Macron. Era „mai rigid, mai izolat” și era în „derivă ideologică și de securitate”.

În urma discursului lui Putin de lunea trecută, un oficial de la Elysée a făcut o evaluare neobișnuit de îndrăzneață: discursul a fost „paranoic”.

„Cred că acest om își pierde simțul realității, ca să spun politicos”, a spus Bernard Guetta, europarlamentar francez.

Întrebat de intervievator dacă asta însemna că credea că Putin a înnebunit, el a răspuns simplu: „da”.

Vladimir Așurkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent adversar al lui Putin, care se află acum într-o colonie penală, a descris discursul plin de digresiuni de luni al președintelui rus despre Ucraina drept „cu adevărat bizar”:

„De ce ai petrece atât de mult timp privind înapoi în trecut, când trăim acum în secolul XXI? Ar trebui să privim în viitor. Mă nedumerește ce public este destinat unui astfel de discurs, pentru că nu va rezona cu rușii. Cred că se află într-un fel de concept auto-indus al realității, care este foarte revanșard, bazat pe trecut și pe trauma dizolvării Uniunii Sovietice”.

Ce poate fi în mintea dictatorului rus?

Dacă sunteți un profesionist în psihiatrie, probabil vi s-au pus întrebări ca aceasta, de când a început invazia rusă a Ucrainei. Cu toate acestea, dacă sunteți membru al Asociației Americane de Psihiatrie, aveți de luat în considerare „Regula Goldwater”: acest principiu interzice specularea asupra a ceea ce este în mintea unei persoane publice precum Vladimir Putin.

Pe timpuri însă, Jerrold M. Post, MD, care a lucrat pentru CIA, conducând eforturile lor de analiză comportamentală pentru guvernul SUA, a avut tot felul de astfel de solicitări de a profila psihologic liderii mondiali. El a spus că aceste speculații sunt permise din punct de vedere etic conform Regulii Goldwater, atâta timp cât rezultatele nu sunt făcute publice de către psihiatri. Cu toate acestea, dr. Post a vorbit și în public despre riscurile pe care le-a văzut la anumiți lideri mondiali, inclusiv în cărți despre președinții Trump și Clinton.

Într-un articol publicat de Newsweek în 2015, chiar de Ziua Păcălelii, intitulat „Putin face pe nebunul pentru a-i păcăli pe vestici”, dr. Post a vorbit public despre Putin. Pentagonul furnizase un diagnostic pentru Putin în 2008, concluzionând că dictatorul suferea de Sindromul Asperger (vezi un roman pe această temă). În acel articol din 2015, doctorul Post este citat spunând:

„Se vede ca un țar al prezentului, care este responsabil pentru popoarele vorbitoare de limbă rusă. Dar persoana care este cea mai importantă pentru el este Putin însuși, nu poporul rus”.

Autorul scrie că suprafața de oțel a lui Putin este rezultatul hărțuirii (bullying) pe care a suferit-o când era elev. Dr. Post continuă:

„A început arte marțiale pentru a nu fi lovit de alți copii. Vedem același comportament în conducerea lui.”

Autorul comentează, printre altele, că focoasele nucleare pot fi echivalentul psihologic al abilităților de judo ale unui școlar.

Indiferent de profilul psihologic sau psihiatric al lui Putin, din păcate ordinele lui încă respectate de supuși fără scrupule au efecte asupra unor oameni nevinovați.


Citește și:
▶️ Curios să afli ce este în mintea liderului? Un renumit psihiatru român i-a făcut portretul psihologic lui Vladimir Putin

▶️ Lovitură sub… centura neagră. Putin a fost ejectat și de la șefia onorifică a Federației Internaționale de Judo


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol