27 aprilie 2024, 7:12

Rafila anunță dublarea numărului de cazuri COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat o creștere a numărului de cazuri de COVID.

​Numărul de noi cazuri de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână față de cea precedentă. Astfel, între 27 iunie și 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de noi cazuri de COVID-19, din care 1.307 pacienți reinfectați.

Rafila estimează o creştere a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare, iar în vârful acestui val, preconizat pentru începutul sau sfârşitul lunii august, să se ajungă la 10.000 de cazuri pe zi.

Ministrul Sănătății speră ca această creștere să nu pună în pericol sistemul de sănătate, printr-un val mare de internări. Rafila a mai spus că se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri din cauza subvariantei BA 5, care este foarte contagioasă și care eludează bariere imunitare puse de vaccin sau de trecerea prin boală, notează hotnews.ro.

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a spus ministrul.

Rafila a menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Totodată, a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări.

„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a mai spus el.

sursa foto: doc.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol