27 aprilie 2024, 13:18

RAPORT. Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane

Sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală la nivel mondial. Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată. România luptă cu acest fenomen însă, din păcate, nu suficient. Un raport asupra traficului de persoane făcut de Departamentul de Stat american arată că avem o justiție blândă cu traficanții, iar guvernul este sub standarde la acest capitol.

CITIȚI ȘI:

Cât se câștigă în România din traficul de persoane? Cum putem să combatem fenomenul?

Analiza autorităților americane privind traficul de persoane vine la un an după ce România a fost eliminată din lista de supraveghere a Departamentului de stat american. Cu toate acestea, în loc de laude, țara noastră este criticată pentru modul în care gestionează fenomenul traficului de persoane. În documentul oficial se menționează că „Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens.”

Criticate sunt și Justiția, dar și autoritățile de protecție a copilului din țara noastră care, de multe ori, sunt de partea traficanților, în timp ce victimele, fie ele traficate pentru muncă sau sexual, adulți ori copii, au parte de un tratament dur. Același document oficial al Departamentului de Stat american mai arată că Guvernul de la București a redus eforturile de aplicare a legii. Asta, după ce, între 2018 și 2022, Curtea Constituțională a României a emis mai multe decizii care au modificat modul de calcul al termenului de prescriere. Astfel, mai mai mulți traficanți au scăpat de pedepse, iar alte cauze în care inculpații au fost supuși unor procese îndelungate au fost respinse de instanțe.

În ianuarie 2023, aceeași instanță a respins dosarul a opt traficanți cunoscuți care, în 2011 și 2012, au exploatat mai multe fete minore în România și Italia. La începutul lunii martie 2023, instanțele au respins cazul unui fost șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți, ignorând plângerile depuse de victimele traficului de copii.

CITIȚI ȘI:

Metoda “Loverboy” . Cum sunt manipulate victimele traficanților de persoane

Mai puține cazuri investigate, mai puțini condamnați

Potrivit Departamentului de Stat american, anul trecut, autoritățile române au investigat mai puține cazuri de trafic de persoane și au condamnat mai puțini traficanți.

Americanii menționează rapid și progresele făcute de români, însă au listă de recomandări pentru guvern. Cer investigații penale pentru infracțiunile de trafic și pedepse mai mari pentru complicii traficanților, asistență medicală și consiliere pentru victime. În plus, România ar trebui evite situațiile în care faptele se prescriu și ar trebui aloce mai mulți bani pentru ONG-urile care ajută victimele traficului de persoane. Posibilele cazuri de trafic împotriva persoanelor pot fi semnalate la numărul gratuit 0800.800.678 pus la dispoziție de Agenția Națională împotriva traficului de persoane, din România.

CITIȚI ȘI:

Tu știi să identifici pericolul? Cine poate fi victima traficului de persoane. O discuție, de Ziua mondială împotriva Traficului de Persoane


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol