29 noiembrie 2021, 1:38

Pentru a combate discriminarea rasială, trupa Rolling Stones scoate „Brown Sugar” din repertoriul de concert

Trupa Rolling Stones a renunțat la piesa „Brown Sugar”, unul dintre cele mai mari succese ale lor, în turneul din SUA. Melodia conține descrieri peiorative ale femeilor afro-americane și referințe la sclavie. Cântecul a ajuns pe primul loc în topuri în SUA în 1971.

Sir Mick Jagger a spus însă că motivul pentru care nu au mai inclus piesa a fost că era greu să întocmească o listă cuprinzătoare de cântece pentru spectacolele de pe stadion, mai ales că această melodie este interpretată de trupă mereu încă de la lansarea ei. De-a lungul anilor, „Brown Sugar” a fost cea de-a doua piesă cea mai cântată live a trupei, „Jumpin ‘Jack Flash”. Rolling Stones a interpretat-o ​​ultima dată în Miami, Florida, în 2019.

Părțile de chitară atrăgătoare au propulsat piesa către succesul general și au umbrit adesea referințele problematice ale melodiei la sclavie, sex, sadomasochism și heroină. Discutând melodia într-un interviu din 1995 pentru revista Rolling Stone, Jagger a spus:

„Nu aș mai scrie niciodată acea melodie acum. Probabil m-aș cenzura. Aș gândi: «Doamne, nu pot. Trebuie să mă opresc». Dumnezeu știe la ce mă refer la cântecul ăsta. Este un amestec. Toate subiectele urâte, la un loc”.

Critica versurilor, despre care se zvonește că ar fi inspirate de una dintre iubitele lui Jagger, s-a intensificat în ultima vreme. Anul trecut, producătorul Ian Brennan a criticat decizia formației de a continua să cânte piesa și să profite de pe urma unei melodii despre care a spus că glorifică sclavia, violul, tortura și pedofilia.

Printre versurile piesei, sunt acestea:

„Pun pariu că mama ta a fost regină de cort
Și toți iubiții ei aveau 16 ani.
Nu sunt băiat învățat, dar știu ce-mi place;
Ar fi trebuit să-i auzi ieri pe la miezul nopții”.

Piesa a ajuns pe locul doi în topurile din Marea Britanie când a fost lansată și a fost redată de aproape 170 de milioane de ori pe Spotify.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.