27 aprilie 2024, 6:01

România, pe lista țărilor care trebuie să își dea mai mult interesul pentru protejarea bogățiilor naturale

România, Polonia și Portugalia au fost atenționate de Comisia Europeană, prin intermediul unei scrisori de punere în întârziere, că nu asigură o protecție suficientă habitatelor și speciilor de interes la nivelul UE, prin desemnarea de arii protejate, anunță Green-report.

Avertismentul se bazează pe legislația UE privind natura, mai exact „Directiva 92/43/CEE a Consiliului privind habitatele și Directiva 2009/147/CE privind păsările”, care menționează că statele membre sunt obligate să dezvolte o rețea europeană numită „Natura 2000”, propunând Comisiei situri adecvate de importanță comunitară.

Aceste țări nu au propus toate siturile pe care ar fi trebuit să le propună, iar cele pe care le-au propus nu acoperă în mod adecvat diversele specii și tipuri de habitate care necesită protecție”, spune Comisia Europeană, potrivit Green-report.

Astfel, se pare că statelor membre vizate le-au mai rămas la dispoziție doar două luni, timp în care trebuie să răspundă argumentelor prezentate de Comisia Europeană. În cazul în care acestea nu se încadrează nici în acest termen, Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat.

Prin intermediul acestor măsuri, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a țărilor care nu își îndeplinesc la timp îndatoririle ce le revin în baza legislației UE. Mai mult, aceste decizii care vizează mai multe sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corectă a legislației UE, urmărind în primul rând beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Ce presupune programul „Natura 2000”

„Natura 2000” este o rețea ecologică de arii protejate, ce are ca și obiectiv principal conservarea unor importante tipuri de ecosisteme și specii pe cale de dispariție din Europa.Tototdată, acest program mai este și principalul intrument prin care se poate conserva patrimoniul natural de pe teritoriul Uninunii Europene.

Un alt scop pentru care a fost constituită, în afară de cel al protejării naturii, este acela de a menține bogățiile naturale pe termen lung și de a asigura resursele necesare pentru dezvoltarea socio-economică durabilă.

Cum a fost implenetat în România

În România, siturile de importanță comunitară care urmau să facă parte din rețeaua Natura 2000 au fost desemnate în două etape. Prima a avut loc în anul 2007, perioadă în care au fost numite 273 de situri de importanță comunitară, prin intermediul Ordinului ministru și dezvoltării durabile nr. 1964/2007, privind instituirea regimului de arie protejată.

A doua etapă a avut loc la sfâșitul anului 2011, prin desemnarea unui nou Ordin de ministru, 2387 din 29 septembrie 2011, care aducea modificări Ordinului din 2007, în urma căruia numărul de situri de importanță comunitară a crescut, ajungând la 408, având o suprafață de 4.147.368 ha.

Sursă Foto: coltisorderomania.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol