3 mai 2024, 4:33

România, țara în care se moare de inimă. Bolile cardiovasculare sunt depistate tot mai des în rândul tinerilor

Din ce în ce mai mulţi tineri au probleme cu inima, atrag atenţia medicii cardiologi, care spun că au observat o scădere a vârstei medii la care pun un diagnostic. Astfel că multe cazuri sunt acum ale unor tineri chiar şi până în 40 de ani.

România este ţara în care se moare de inimă, iar datele ar trebui să ne pună pe gânduri. După pandemie, când accesul la servicii de sănătate a fost restricţionat, a crescut şi numărul de cazuri de boli de inimă. Iar acum, cardiologii trag un semnal de alarmă şi spun că nu e suficient să ne gândim doar la cum prevenim aceste cazuri, ci că e nevoie de atenţie sporită pentru a-i trata pe cei deja diagnosticaţi, relatează Știrile TVR.

Cauze

Mai bine de jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, în România sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Am ajuns aici din cauza unor obiceiuri precum fumatul,  sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, stresul.

În 2021, o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Medicii spun că în acest moment pentru a remedia situaţia,  România are nevoie de educaţie, pentru că cei mici să înţeleagă din timp ce înseamnă o astfel de boală şi cum poate fi ea prevenită. Ar trebui chiar să ştim fiecare dintre noi să ne dăm seama când suntem într-o situaţie de risc, fie că ne facem un test printr-o aplicaţie şi apoi mergem la medicul de familie, fie că ne adresăm direct specialiştilor.

Viață sănătoasă

De la 1 iulie, pentru un adult peste 40 de ani, a crescut numărul consulturilor şi analizelor ce pot fi făcute pentru a evalua şi interveni în situaţia în care un obicei de viaţă poate duce la riscuri.

Dar  cazurile pe care le tratează medicii cardiologi şi chirurgii cardiovasculari sunt din ce  în ce mai dese.  Iar la tratament mai avem de lucrat.

Aproape 80 dintre bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul unei regim alimentar fără excese, dar şi cu ajutorul unei stil de viaţă fără tutun şi alcool.

În țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii.

20% din populaţia tânără suferă de sindrom metabolic

„Dat fiind faptul că 20% din populaţia tânără are diagnostic de sindrom metabolic, ceea ce înseamnă hipertensiune, dislipidemie, obezitate abdominală sau modificări glicemice care favorizează instalarea diabetului zaharat, nici nu ne miră faptul că, după vârsta de 30 de ani, încep să apară problemele la inimă – hipertensiune, tulburări de ritm cardiac sau chiar infarct miocardic“, explică dr. Adrian Linte, medic specialist chirurgie intervenţională, la Spitalul de Boli cardiovasculare Angiomedica.

„Dacă vreţi imaginea tipică este cea a unui bărbat tânăr, sub 45 de ani, cu serviciu bun, dar care sta 12 ore la birou, sedentar, fumător, supraponderal şi foarte stresat. Caţi intră în această categorie?”, punctează dr. Cristian Udroiu, medic primar Cardiologie, clinica Bio-Medica, Bucureşti.

Există numeroase studii, statistici, care sugerează o creştere a incidenţei bolilor cardiovasculare la tineri, întăreşte, la rândul său, dr. Gheorghe Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară. „Unele din aceste studii au fost efectuate în România, aşa că suntem siguri că se referă la lotul populaţional din ţara noastră. Ne referim strict la bolile cardiovasculare, nu la malformaţiile cardiace congenitale care se manifestă de obicei în perioada copilăriei şi adolescenţei“, mai spune acesta, scrie Adevărul.

Miocardita

Oboală adesea asimptomatică sau cu simptome înșelătoare, miocardita afectează adesea tineri sănătoși și activi. În formele sale severe, miocardita poate fi fatală. Află în continuare ce este, cum se manifestă și cum se tratează această boală cardiovasculară, scrie Medicool.

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, denumit miocard. El face posibile contracțiile inimii prin care sângele este pompat către întregul organism. O inflamație a miocardului va afecta funcția sa de pompă și poate produce complicații suficient de severe încât să pună viața în pericol.

Miocardita, cunoscută și sub numele de cardiomiopatie inflamatorie, nu este o boală cardiovasculară frecventă. Incidența ei este estimată la 10-22 de cazuri la 100.000 de persoane, dar ar putea fi mai mare de atât, fiindcă multe cazuri sunt asimptomatice sau nu sunt diagnosticate din cauza simptomelor nespecifice.

Ce cauzează miocardita. În multe situații, cauza exactă a miocarditei nu poate fi identificată. Potrivit unui studiu, acest lucru se întâmplă în 50% din cazuri. Atunci când este decelată, cauza este de cele mai multe ori infecțioasă, iar virusurile sunt agenții patogeni cel mai frecvent implicați în declanșarea inflamației inimii.

Citește și

Vești bune: Cei care suferă de boli rare de inimă vor beneficia de un set de teste genetice gratuite

Singurătatea  poate crește riscul de boli de inimă la diabetici

Cum să-ți menții inima tânără și puternică până la o vârstă înaintată

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol