19 martie 2024, 9:40

Românii și salariile. Unul din patru angajați face un împrumut pe final de lună

Mai bine de un sfert dintre angajații români recunosc că nu se descurcă cu banii din salariu de la o lună la alta și nu numai că nu ajung să economisească nimic, ci ajung să se împrumute de la familie sau prieteni până la următorul salariu, pentru a se descura, arată datele unui sondaj realizat de o bine cunoscută platformă de recrutare online.

Potrivit dataleor semnalate în raport, alţi 27% dintre respondenţi se găsesc şi ei deseori în situaţia de a nu mai avea bani până la salariu şi de a împrumuta, iar 26%, doar uneori, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi câştigă mai puţin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe luna net, iar restul depăşesc acest nivel, potrivit Agerpres

Mai mult, în ciuda anunțurilor din partea oficialilor cum că România este într-o creștere economică fără precedent, studiul mai arată și că aproximativ 37% dintre respondenţi spun că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenţi susţin că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major. Doar 20,7% au văzut o îmbunătăţire a situaţiei financiare în ultimul an.

Economie la… relaxare

Singura soluție salvatoare a românilor este acea de a tăia din bugetul lunar dedicat relaxării. Astfel, aceștia aleg să taie din banii destinați călătoriilor călătorii (64% dintre respondenţi), de haine (57,6% dintre respondenţi), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi).

Mai mult decât atât, aproximativ jumătate (47% dintre respondenţi) reduc mesele luate în oraş. În același timp sunt reduse și cheltuielile pentru activități precum sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie – cărţi, studii etc. (7,20%), utilităţi (gaze, curent, apa, căldură) – 4,61%.

Chiar dacă situația financiară a românilor le provoacă în fiecare lună multe bătăi de cap, se pare că oamenii nu pot sau nu vor să renunțe la o categorie de servicii precum abonamentul de telefonie (66% dintre respondenţi), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), maşina personală (23,1%), ţigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%). Sondajul a fost efectuat în perioada 15 iulie – 5 august 2019, pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet.

Sursă Foto: radioresita.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol