27 aprilie 2024, 5:19

Satele pustii ale României cer ajutor. Tu ești salvarea, tu, omul de la oraș!

Multe sate românești sunt pustiite de locuitori, uitate de autorități și de nepoții celor câtorva bătrâni ce mai locuiesc ici colo. Nimic nu poate salva aceste regiuni decât aducerea unor noi locuitori, veniți de la oraș, dornici să învețe tainele traiului la sat.

Nu este sat în care să nu existe multe case frumoase, cu terenuri generoase, însă care sunt părăsite de ani de zile. Dacă vreodată te-ai gândit că ai vrea o casă la țară, acum este momentul să iei o hotărâre. Satale românești au nevoie de noi! Ce mai aștepți?

„Tu ești salvarea, tu, omul de la oraș, cel care stai în cutiuța ta de beton și mai ieși la o porție de aer ‘curat’ pe balcon, cel care te uiți cu jind la plăsuța bătrânei care vinde roșii sănătoase la colțul străzii, cel care te bucuri ca un copil cand prinzi două ore pentru o tura cu bicicleta în afara cartierului, cel care citesti o carte bună în loc să te uiți la televizor și, nu în ultimul rând, cel care stai în aceste clipe izolat în apartament și te întrebi cum mama zmeului ai ajuns în situația asta”, scrie arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, într-o postare intitulata „Invitație în mediul rural„, virală pe Facebook, potrivit Ziare.com. 

Sursă Foto: ziare.com

Acesta s-a mutat de la oraș într-un vechi sat săsăesc din județul Sibiu, , Altina, Eugen Vaida consideră că toți cei care s-au săturat de viața agitată de la oraș ar trebui să acționeze și să se reîntoarcă la sat, la natură și la liniște.

Arhitectul mai atrage atenția și asupra faptului că, în aceste zile, oamenii își pot achiziționa case la prețul unei vacanțe în străinătate, ia oamenii nu mai depind atât de mult de oraș și își pot câștiga existența și în mediul rural.

Vă primim cu brațele deschise în satele noastre! Avem destule minunății de căsuțe vechi care așteaptă să fie salvate, amenajate și locuite în tihnă. Noi nu realizăm valoarea lor și vi le oferim la pretul unui sejur în Italia! Dacă vă grupați câte 5-6, cu atât mai bine.

De ce? Pentru că de aici se poate începe schimbarea din interior a mentalității comunității, de care avem nevoie. Doar nu credeați că vă primim degeaba? Va trebui să învățați să purtați o discuție asezată cu vecinii, sa le transmiteți copiilor noștri și părinților lor lucrurile minunate si nemaiauzite pe care le cunoașteți, să fiți modele și să vă implicați în deciziile comunității, iar atunci când copiii voștri vor crește, să nu vă plângeți de calitatea slabă a învățământului și să nu fugiți la oraș înapoi, ci să puneți mână de la mână ca să aduceți în sat cadre didactice competitive„, mai spune Eugen Vaida, potrivit Ziare.com. 

Sursă Foto: ziare.com

 

Sursă Cover: ziare.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol