27 aprilie 2024, 1:21

Cum poți să te pregătești eficient pentru examene

În sesiune este momentul ideal să faci tot ceea ce îți stă în putere pentru a convinge profesorii că ești gata să treci în următoarea etapă. Întotdeauna vedem sesiunea ca fiind o perioadă în care acumulăm mult stres și ore nedormite, răsfoim sute de pagini care par fără sens, iar cafeaua devine cea mai bună prietenă. Însă, lucrurile nu vor merge niciodată într-un sens bun așa, pentru că organismul slăbește și cu siguranță nu va mai putea funcționa la cote maxime.

Sesiunea nu trebuie privită ca ceva negativ, ci ca o oportunitate de a te afirma şi o șansă de-a ajunge mai uşor spre o carieră mult visată. Astfel, din start vei căpăta mai multă energie și putere pentru a merge mai departe.

sursa: kbseducation.com

Prin urmare, trebuie doar să crezi că nimic nu este imposibil și să aplici câteva trucuri ajutătoare. Iată care sunt:

Un mediu propice învățării

Spațiul pentru învățare este unul dintre cele mai importante aspecte pentru asimilarea informațiilor. Așadar, caută un loc luminos, aerisit și ordonat pentru a crea o atmosferă plăcută și pentru a învăța liniștit, fără să ai motive de distragere a atenției, cum ar fi: curățenia sau lucrurile nepuse la locu lor.

Odihna

Chiar dacă oamenii au ritmuri biologice diferite, cel mai potrivit orar pentru învățare este întotdeauna între orele 8:00 – 11:00 și între 18:00-21:00, lăsând în celelalte ore ca, atât mintea, cât și corpul să restituie energia.

Învățarea nu se produce în 24 de ore, așadar renunță la ideea toxică de a face noapte albă înainte de examen. Știm foarte bine că odihna este esențială și mai ales când a doua zi urmează să depui un efort mai mare, fie mental sau fizic. Așadar, un program de somn ideal, cel puțin în perioada de sesiune, este indicat să fie între orele 22:00 – 24:00 când este cel mai odihnitor somn.

Evită procesul de multitasking

sursa: thebalance.com

Atunci când vrei să înveți repede ești tentat să aplici procesul de multitasking, însă mai bine ar fi să nu le amesteci, ci să faci lucrurile pe rând, concentrându-te pe fiecare materie în parte. Altfel, riști să încurci informațiile și să pierzi inutil timpul.

Pauzele

Pauza este binemeritată după o concentrare de câteva ore pe o anumită materie. Așadar, este indicat să îți oferi și câteva momente de relaxare care vor pregăti corpul și creierul pentru o nouă rundă de acumulare a informațiilor. De exemplu: după două-trei ore de studiu, oprește activitatea și ia o pauză de 15 – 20 de minute.

To Do List

sursa: workflowmax.com

Ai nevoie doar de o foaie și un pix, apoi, în ordine cronologică notezi: activitățile sau cursurile pe care trebuie să le memorezi în funcţie de importanţă şi urgenţă. Acest exercițiu te poate ajuta șă te concentrezi mai bine pe ceea ce ai de făcut și cât timp ai la dispoziție pentru fiecare, în așa fel încât să te poți încadra fără grijă.

Rezumatul cursului

Informația devine mult mai ușoară în momentul în care scoți ideile principale. Prin urmare, un evidențiator este ideal în astfel de cazuri. De regulă cursurile sunt ample, așa că, majoritatea studenților vor prefera schemele, cuvintele-cheie ori scurte citate care să le amintească fragmente importante din carte.

Înaintea susținerii examenului

Chiar dacă ai memorat toate subiectele sau, din contră, continui să te simți complexat, mai aruncă o privire generală asupra subiectelor cu o zi înainte și câteva ore înaintea examenului. Ideile se vor așeza mai bine, iar la examen vei descoperi că informațiile s-au păstrat și că știi ceea ce este nevoie să scrii pe foaie.

Pe lângă toate acestea, mai sunt câteva detalii pe care nu încetez a le menționa: mănâncă sănătos, alătură-te unor oameni pozitivi și inteligenți și, nu în ultimul rând, ai încredere în tine! Baftă tuturor!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol