21 mai 2024, 5:03

Sfaturi utile: ce trebuie să consumi pentru a întări sistemul imunitar

Sistemul imunitar este cel care protejează organismul de infecții. Prin urmare, o persoană cu un sistem imunitar slab poate fi mai predispusă la infectii frecvente.

Categoriile cele mai expuse sunt copiii mici, varstnicii si femeile insarcinate.

Un sistem imunitar puternic se va obtine prin includerea in dieta a elementelor nutritive (vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi sau proteine) de care acesta are nevoie.

Astfel, dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. consideră că în alimentație trebuie introduse următoarele alimente:

Peștele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grași esențiali omega 3, care stimulează procesele imunitare prin rolul antiinflamator.

Oul este un aliment complex care conține proteine de cea mai înaltă calitate, vitamine antioxidante și minerale.

Coacăzele negre, căpșunile, zmeură și fructele de pădure conțin cantități mari de vitamina C, dar și fitonutrienți cu putere antioxidantă crescută.

Kiwi este fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C și are un efect antioxidant și de creștere a rezistenței la boli.

Ardeiul gras și morcovii conțin cantități mari de betacaroten, care este un antioxidant și care protejează celulele împotriva modificărilor nocive produse de radicalii liberi. De asemenea, conțin provitamina A care stimulează producția de anticorpi.

Produsele lactate acide cu fermenți vii și iaurtul probiotic cresc intensitatea răspunsului imun la o serie de bacterii și virusuri.

Usturoiul și ceapa conțin compuși sulfurați puternici care stimulează activitatea limfocitelor și cresc rezistența la îmbolnăvire.

Varza este bogată în vitaminele A, C si E și în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Este o legumă hipo-calorică bogată în antioxidanți.

Citricele, precum lămâile, grapefruitul, mandarinele, portocalele, conțin o cantitate însemnată de vitamina C și flavonoizi (compuși naturali chimici care îmbunătățesc acțiunea sistemului imunitar).

Broccoli este unul dintre alimentele considerate drept medicamente puternice imunostimulatoare de bază, prin conținutul de vitamina A, C și glutation.

Semințele de floarea soarelui conțin, de asemenea, acizi grași esențiali omega 6, vitamina E și proteine, care ajută la stimularea sistemului imunitar.

Sucul de legume este foarte bun pentru creșterea imunității, mai ales dacă se consumă o dată pe zi, timp de 1 sau 2 săptămâni. Se pot incerca diverse combinații ca, de exemplu, suc de pătrunjel, țelină, morcov, sfeclă, castraveți.

Ghimbirul în alimentaâie are numeroase beneficii, datorită ingredientelor pe care le conține. O rădăcină obișnuită conține vitamina B6, magneziu, potasiu, vitamina C, fosfor și zinc, aceasta combinatie este extrem de utilă în stimularea sistemului imunitar.

Remedii naturale pentru creșterea imunității

Propolisul este cel mai puternic medicament natural antiinfecțios, antibacterian și antiviral precum și potențiator al sistemului imunitar. Se poate folosi sub formă de tinctura, miere propolizată, apă de propolis sau tablete.

Echinacea este benefică pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii (răceală și gripă, rinite, laringite, bronșite), urologice (prostatite, cistite), ginecologice. Datorită proprietăților sale antivirale, echinacea este folosită în tratarea cu precădere a bolilor respiratorii.

Fructele de cătină sunt recunoscute ca având proprietăți de stimulare și întărire a sistemului imunitar, având de 10 ori mai multă vitamina C decât au citricele.

Ceaiul verde conține o substanță numită L-theanină care poate crește de cinci ori capacitatea de apărare a organismului.

Mugurii de brad se pot găsi sub formă de sirop și au rol în creșterea imunității, sunt un remediu pentru tusea productivă (rol expectorant), în viroze, faringită, laringită, traheită, bronșite, pneumonie.

Măceșele sunt bogate în minerale, vitamine (C, A, E, B) și antioxidanți care ajută la creșterea imunității și la menținerea sănătății întregului organism. Se folosesc atât sub formă de ceai, cât și sub forma de pudră din măceșele uscate.

Toate aceste plante benefice sunt folosite atât individual, cât și în diferite combinații, în preparate precum ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule, decocturi, nectar, oțet, gemuri, miere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol