23 aprilie 2024, 15:32

Sportul și alimentația, esențiale pentru un copil sănătos. Cauzele obezității infantile și soluțiile pentru prevenirea ei

Facem mai puțină mișcare, mâncăm mai mult, iar consecințele sunt îngrijorătoare: țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la obezitate infantilă, statisticile aratând că aproape 40% dintre copiii români au probleme cu greutatea.

Cauzele obezității infantile și soluțiile pentru prevenirea acesteia au fost teme discutate la ”Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, la Radio România Actualități.

“Vreau să cresc sănătos” este un program lansat la începutul lunii martie și care vizează tocmai combaterea obezității infantile prin programe de sport și nutriție.

Antrenorul de fitness Alexander Florescu, președinte Academia de Sport și Nutriție “Alexander Florescu”, Crina Carp, psiholog clinician acreditat cu formare în psihoterapie psihanalitică, în hipnoză clinică și terapie eriksoniană și Sergiu Cojanu, nutriționist și dietetician, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, principalii inițiatori ai proiectului, au vorbit la ”Serviciul de noapte” despre cum am putea să îi convingem pe copii să facă mai multă mișcare, dar și despre cum funcționează și cui i se adresează acest program.

Copii, ajutați de specialiști să își reducă greutatea corporală

120 de copii din București, cu vârste între 6 și 15 ani, beneficiază gratuit, timp de trei luni, de suportul specialiștilor cu scopul de a reduce greutatea corporală și a dezvolta un stil de viață sănătos.

Alături de cei trei inițiatori sunt medici și profesori, dar un rol esențial pe parcursul programului îl au părinții, care trebuie să îi ajute pe copii în acest proces de schimbare.

Pentru a reuși în lupta cu kilogramele în plus, specialiștii spun că este necesar să ținem cont de toate aspectele: de partea de educație fizică, de cea psihologică și de partea de nutriție.

Risc de boli grave

Nutriționistul Sergiu Cojanu definește obezitatea infantilă ca fiind “starea sănătății în care un copil acumulează prea multe kilograme și deja devine un mare risc pentru sănătatea lui”, deoarece copilul poate dezvolta boli grave în timp și care îl vor afecta toată viața.

Una dintre cauzele obezității infantile este, în opinia lui Sergiu Cojanu, abundența alimentară de tip fast-food cu densitate calorică mare.

Psihologul Crina Cojanu atrage atenția că excesele nu sunt bune și adaugă că “limitele sănătoase, care țin cont de echilibrul copilului, sunt foarte potrivite. Acum, ca orice regulă și orice limită are nevoie și de o excepție. Nu s-a întâmplat niciodată nimic grav dacă, din când în când, îi oferim copilului un desert. Excepția este și ea în regulă. Limita și regula trebuie să fie puse cu fermitate și în același timp să fie comunicate copilului într-un mod prietenos”.

Concept de antrenament special pentru copiii cu probleme de greutate

Cu o experiență de peste 12 ani în fitness și fost sportiv de performanță, Alexander Florescu a dezvoltat un concept de antrenament special pentru copiii cu probleme de greutate.

“ Sunt exerciții fizice în care copiii lucrează cu greutatea corpului, putem, astfel, evalua abilitățile lor de mișcare și putem vedea ce calități dezvoltă pe parcursul programului”.

Cei trei specialiști ne recomandă să îi încurajăm pe copii să facă mai multă mișcare și să adopte obiceiuri alimentare sănătoase în primul rând prin forța exemplului dat de părinți.

Mai multe despre cum putem combate obezitatea infantilă prin programe de sport și nutriție, dar și sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol