27 aprilie 2024, 2:14

Stațiunea Mamaia, mai aproape de Univers. Desant al Agenției Spațiale Române

Agenția Spațială Română (ROSA), alături de Academia Internațională de Astronautică (IAA) au organizat la începutul lunii august o conferință despre Sistemele Spațiale ca Infrastructuri Critice, numită Inovații disruptive și infrastructură spațială critică.

ROSA este coordonatorul la nivel național și internațional al activităților României din domeniul spațial. Agenția Spațială Română este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii.

Aflată la a șasea ediție, evenimentul din Mamaia are în vedere discuții despre funcționarea societăților avansate, accentul fiind pus pe dependența tot mai mare de sistemele spațiale, văzute ca zone de infrastructuri critice, relatează Rosa.ro. Orice daună, distrugere sau perturbare, adusă acestor sisteme spațiale poate avea efecte de lungă durată și care pot afecta foarte multe persoane, mai ales în momentul actual când comunicațiile sunt dependente de sateliți.

Obiectivul evenimentului este să aducă la aceeași masă experți din domeniul spatial pentru a construi o înțelegere comună și clară a modurilor în care acțiunile pe termen scurt și lung legate de spațiu ar trebui să fie conturate, pentru a fi în beneficiul tuturor actorilor implicați.

Președintele ROSA, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso a susținut prezentarea de deschidere a conferinței, dar și una dintre sesiunile de discuții. Cele trei paneluri sunt axate pe:

Sesiunea 1: Sisteme Spațiale ca Infrastructuri Critice

Sesiunea 2: Mega-constelații; nano-sateliți; nano-lansatori

Sesiunea 3: Sisteme de comunicare și supraveghere continuă; înlăturarea obiectelor de pe orbite

Comitetul științific este format din Președintele ROSA, Dr. Sergio Camacho, Secretar General CRECTEALC, Mexico și Dr. Peter Hulsroj, Director Institutul European de Politică Spațială – ESPI.

[Sursă imagine: Rador.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol