29 martie 2024, 8:22

STUDIU. Câtă cafea trebuie să bei ca să trăiești mai mult?

Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt cunoscute. Așa că a apărut următoarea întrebare – câtă cafea trebuie să bei ca să trăiești mai mult?

Cercetătorii de la Universitatea Chung-Ang și Agenția pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud au definitivat noul studiu.

Publicat în „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, studiul spune că „un consum mai mare de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele”. Pentru a extrage aceste beneficii, studiul mai spune că este nevoie de mai mult de trei cești de cafea pe zi, iar felul cafelei nu contează.

Participanții  la cercetare care au consumat o cantitate moderată, adică trei cafele zilnic, au avut un risc mai mic de deces din cauza unor boli cardiovasculare decât abstinenții, scrie Yahoo News.

Studiu pe 9 ani, peste 170.000 de participanți

Cercetătorii au înrolat 173.209 de participanți cu vârste de 40 de ani sau mai mult, în perioada 2004 – 2013. I-au exclus pe cei care sufereau de diabet, boli cardiovasculare existente sau cancer și au încheiat cu 110.920 de participanți.

Autorii au analizat consumul de cafea, inclusiv tipul și volumul și au studiat efectul asupra mortalității la 31 decembrie 2018.

Rezultatele au părut a confirma un studiu din 2015 care spunea că trei până la cinci cafele pe zi scad cu 15% riscul de deces prematur.

Efecte extinse

Efectele benefice au apărut ca fiind chiar mai extinse. Cafeaua băută înainte de exerciții fizice mărește rata cu care organismul arde grăsimi. Dar trebuie băută în anumite limite. Un studiu recent recomandă să nu se treacă de patru cafele-filtru pe zi, adică 400 ml.

Cafeaua provine din semințele sau boabele extrase din fructele arborelui de cafea, care se aseamănă cu cireșele. Atunci când torni apă fierbinte peste aceste boabe uscate, prăjite și măcinate, vei obține băutura aromată atât de apreciată de milioane de oameni la nivel mondial.

Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele conțin și cantități mici de magneziu, potasiu și niacină (cunoscută că vitamina B3). Evident, conțin cafeină, care poate reduce oboseală și poate îmbunătăți vigilența și capacitatea de concentrare.

În plus, boabele de cafea au un conținut bogat în compuși puternici, cum ar fi acidul clorogenic și polifenoli, care au proprietăți antioxidante și care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. Împreună, acești compuși pot întârzia absorbția zahărului din intestin în sânge sânge, cresc rata metabolică bazală și ajută vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze, scrie reginamaria.ro, care citează un studiu al Harvard Medical School.

Alt studiu. Efectele asupra potenței și creierului

Oamenii de știință continuă să observe efectele cafeinei asupra organismului. Un alt studiu din 2015 spune că bărbații care beau două-trei cafele zilnic vor avea probabil mai puține experiențe de disfuncție erectilă. În acest an, alt studiu a descoperit că un consum regulat de cafea are impact asupra materiei cenușii dintr-o zonă a creierului care operează memoria.

Consumul de cafea nu afectează calitatea somnului sau memoria, dar efectele sunt tranzitorii. Un studiu anterior a arătat că șoarecii răspund mai bine la stres după consum de cafeină și au rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care beau numai apă.

Când devine cafeaua nocivă?

Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt asociate cu un consum între una și cinci cești de cafea pe zi.

Dacă ești gravidă sau încerci să rămâi însărcinată trebuie să eviți consumul unor cantități mari de cafeină. Ghidurile internaționale recomandă un consum limitat de cafeină în sarcină, la mai puțîn de 200 mg, pentru a evita vreun risc asupra copilului.

Mai mult de 300 de miligrame de cafeină pe zi poate fi nocivă

Prea multă cafeină – peste 300 de miligrame pe zi – poate duce la insomnie, nervozitate și palpitații cardiace. În plus, cafeina consumată după prânz poate perturba somnul. Dacă bei cafea și dormi mai puțîn de 7 ore în fiecare noapte, s-ar putea să ai un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni cronice pe termen lung. Prea multă cafeină poate crește valorile tensiunii arteriale. Vestea bună este că efectele negative ale cafeinei dispar atunci când aceasta este eliminată din dietă, scrie reginamaria.ro.

Conținut de cafeină în cafea și în diverse alte băuturi:
•    1 ceașcă Espresso (30 ml): 40-75 mg
•    1 ceașcă Espresso decafeinizat (30 ml): 0-15 mg
•    1 ceașcă Cappuccino (60-100 ml): 154 mg
•    1 cafea filtru (240 ml): 95-200 mg
•    1 cafea filtru decafeinizată (240 ml): 2-12 mg
•    1 cană ceai negru (240 ml): 14-61 mg
•    1 cană ceai negru decafeinizat (240 ml): 0-12 mg
•    1 cană ceai verde (240 ml): 24-40 mg
•    1 Coca-cola (355 ml): 35 mg
•    1 Coca-cola zero (355 ml): 35 mg
•    1 Coca-cola diet (355 ml): 38-47 mg
•    1 Pepsi (355 ml): 32-39 mg
•    1 Sprite (355 ml): 0 mg
•    1 ceașcă ciocolată caldă (235 ml): 5-8 mg
•    2-3 tablete de ciocolată (20 g) – 12 mg

Foto: unsplash.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol