24 aprilie 2024, 10:02

STUDIU. Dacă bei 2-3 cești de cafea pe zi ai parte de numeroase beneficii pentru sănătate

Oamenii care beau două sau trei cești de cafea în fiecare zi trăiesc mai mult decât cei care nu consumă această băutură, arată o nouă cercetare publicată în European Journal of Preventive Cardiology.

Cercetătorii australieni au inclus în studiu persoane cu vârsta medie de 58 de ani și s-au concentrat pe nivelurile consumului zilnic de cafea și pe durata de viață a consumatorilor, dar s-au uitat și la starea de sănătate a inimii, urmărind dacă aceste persoane au făcut boli de inimă, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, relatează BFM TV.

„Cafeaua măcinată, instant și decofeinizată au fost asociate cu reduceri echivalente ale incidenței bolilor cardiovasculare și ale decesului din cauza bolilor cardiovasculare sau din orice cauză”, a spus dr. Peter Kistler, de la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Melbourne, autorul studiului.

Iubitorii de cafea par să aibă o inimă mai sănătoasă, ceea ce ar putea contribui la creșterea longevității, a concluzionat echipa de cercetători australieni.

Au fost incluse în cercetare date despre aproape 450.000 de persoane. În ceea ce privește consumul zilnic de cafea, participanții au fost împărțiți în șase grupuri: un grup care nu a consumat cafea; un alt grup consumator de mai puțin de o cană pe zi; al treilea grup cu o cană pe zi; al patrulea cu două până la trei căni pe zi; al cincilea grup cu patru până la cinci căni pe zi; și cel de-al șaselea grup cu peste cinci căni de cafea pe zi.

Aproximativ 200.000 dintre participanți au băut de obicei cafea instant, aproape 83.000 au băut cafea măcinată și puțin peste 68.000 au preferat cafeaua decofeinizată. Starea de sănătate a participanților a fost urmărită timp de 12,5 ani, în medie, și aproape 28.000 (aproximativ 6%) au murit în timpul urmăririi.

Grupul lui Kistler a luat în considerare mai întâi vârsta oamenilor, sexul, greutatea, consumul de alcool sau tutun și afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

Oamenii de știință australieni au descoperit că persoanele cu un nivel mediu de consum de cafea – două până la trei căni pe zi – au înregistrat cele mai mari beneficii în durata vieții, în comparație cu persoanele care nu au băut niciodată cafea.

Tipul de cafea părea să conteze puțin: oamenii care au băut cafea măcinată au avut șanse cu 27% mai mici de a muri în timpul perioadei de studiu; cei care au băut cafea decofeinizată aveau șanse cu 14% mai mici; iar cei care au băut instant aveau șanse cu 11% mai mici.

Puțin sub 10% dintre participanți au dezvoltat boli de inimă în timpul studiului. Dar, din nou, acest lucru a fost cu 20% mai puțin probabil să se întâmple în rândul persoanelor care au băut două până la trei căni de cafea măcinată pe zi și cu 9% și, respectiv, cu 6% mai puțin în rândul celor care au băut o cantitate similară de cafea instant sau, respectiv, decofeinizată.

Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat în mod semnificativ cu o scădere a riscului unei persoane pentru aritmii cardiace. Aceasta include fibrilația atrială, care poate crește riscul de accident vascular cerebral, au remarcat autorii studiului.

Acesta a fost un studiu observațional, deci nu a fost conceput pentru a dovedi cauza și efectul, ci doar o asociere.

„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conține mai mult de 100 de componente biologic active. Este probabil ca compușii fără cofeină să fi fost responsabili pentru relațiile pozitive observate între consumul de cafea, boli cardiovasculare și supraviețuire”, a precizat Kistler, într-un comunicat de presă emis de Societatea Europeană de Cardiologie.

Cercetătorul australian spune că nu trebuie descurajat consumul de cafea, dar pentru a fi un comportament sănătos pentru inimă trebuie să se bea cantități modeste de cafea, de toate tipurile.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol