27 aprilie 2024, 13:06

SUA și Marea Britanie au lovit aerian capitala Yemenului și alte orașe controlate de rebelii houthi. De ce au ajuns o țintă acești rebeli

Breaking news-ul dimineții vine din Yemen, unde o coaliție condusă de SUA și Marea Britanie a lovit aerian capitala și alte orașe controlate de rebelii houthi, transmite CNN. Un lider al grupării amenință, frecându-și mâinile a victorie împotriva Americii: ”Cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

Informația a fost confirmată de președintele Joe Biden, transmite Sky News, care a declarat că atacurile sunt represalii la acțiunile rebelilor susținuți de Iran asupra navelor din Marea Roșie. Aceștia au atacat repetat cu drone și rachete transportul comercial din Marea Roșie. Atacurile rebelilor sunt, potrivit acestora din urmă, un răspuns împotriva războiului Israelului în Gaza. Atacurile au provocat haos în economia globală, deoarece navele care transportau alimente, combustibil și alte produse au fost nevoite să găsească rute alternative. Administrația Biden a acuzat Iranul pentru această criză, afirmând că rebelii houthi ar fi incapabili să amenințe ruta vitală din Marea Roșie fără sprijinul militar al Teheranului, scrie The Washington Post.

Rebelii susțin la postul de televiziune pe care îl controlează, Al-Massirah, că loviturile au vizat capitala Yemenului, Sanaa, și orașele Hodeida şi Saada, controlate de houthi. Arabia Saudită a transmis că urmăreşte cu ”îngrijorare” evoluţia situaţiei din statul vecin și a lansat un apel la reţinere.

Jurnaliștii Associated Press din capitala Yemenului relatează că au auzit patru explozii vineri dimineață, ora locală. Doi locuitori din Hodieda, Amin Ali Saleh și Hani Ahmed, au declarat că au auzit cinci explozii puternice care au lovit zona portuară vestică a orașului, care se află la Marea Roșie și este cel mai mare oraș portuar controlat de houthi. Martorii oculari care au vorbit cu AP au declarat, de asemenea, că au văzut lovituri în Taiz și Dhamar, orașe aflate la sud de capitala Sanaa.

Joe Biden a declarat că atacurile au avut loc la ”indicațiile sale”, împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, pentru că rebelii puneau în pericol libertatea de navigație ”pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”. Biden a mai spus că ”nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar”.

Republicanii importanți din Congres au salutat mișcarea, în timp ce unii dintre democrații lui Biden și-au exprimat îngrijorarea că SUA s-ar putea încurca într-un alt război de zeci de ani, transmite Reuters.

Unii aliați americani din Orientul Mijlociu, inclusiv națiunile din Golf, Qatar și Oman, și-au exprimat îngrijorarea că loviturile împotriva houthi ar putea scăpa de sub control și ar putea antrena regiunea într-un război mai amplu cu alte grupări susținute de Iran, cum ar fi Hezbollah în Liban și milițiile susținute de Teheran în Siria și Irak, transmite New York Times. 

Președintele  SUA a calificat răspunsul comunității internaționale drept „unit și hotărât”. Bahrainul a fost singura națiune arabă care a luat parte și, până joi după-amiază, existau dubii dacă micul regat va fi dispus să își recunoască public rolul. În cele din urmă, a făcut-o.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja plină de tensiuni, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas continuă, dar atacurile continue ale Houthi asupra transportului maritim internațional au obligat coaliția să acționeze, mai relatează CNN.

Loviturile au fost efectuate cu avioane de vânătoare și rachete Tomahawk. Țintele houthi au fost atacate cu rachete lansate din platforme aeriene, de suprafață și submarine, a declarat un oficial american pentru CNN.

Au fost lovite sisteme radar, depozite și locuri de depozitare și lansare a dronelor, depozite și locuri de lansare a rachetelor balistice și depozite și locuri de depozitare și lansare a rachetelor de croazieră.

USS Florida, un submarin cu rachete ghidate care a trecut în Marea Roșie pe 23 noiembrie, a făcut parte din atacul asupra Yemenului, potrivit unui al doilea oficial american citat de CNN. La fel ca navele de suprafață care au participat la atac, submarinul a tras rachete Tomahawk de atac terestru, a precizat oficialul.

Liderul houthi Abdul-Malik al-Houthi a promis un răspuns puternic la loviturile aeriene întreprinse de SUA şi Marea Britanie, transmite dpa citată de Agerpres.ro.

El a avertizat că ‘nicio agresiune americană nu va rămâne vreodată fără răspuns, şi nu vom ezita, cu voia lui Dumnezeu, să facem tot ce putem’.

  • ‘Vom înfrunta agresiunea americană’, a mai spus liderul houthi.

El a subliniat că răspunsul la atacurile statelor care formează alianţa Operation Prosperity Guardian (Operaţiunea Gardianul Prosperităţii) va fi cel mai mare atac de până acum al forţelor houthi.

Abdul-Malik al-Houthi i-a chemat pe yemeniţi să demonstreze vineri pe străzi cu milioanele şi să se adune în piaţa Al-Sabeen din Sana’a şi în pieţele din guvernorate într-un marş denumit ‘Cucerirea promisă şi Jihadul sfânt’.

Cine sunt rebelii houthi?

Houthi sunt un grup înarmat care provine din minoritatea musulmană șiită din Yemen, Zaidi. Ei și-au luat numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi.

Cunoscut oficial sub numele de Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), grupul a fost format în anii 1990 pentru a lupta împotriva a ceea ce ei considerau a fi sistemul corupt al președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

Rebelii houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului yemenit. Guvernul a fost sprijinit împotriva houthi de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și strămutarea a patru milioane de persoane, potrivit ONU.

Houthi declară că fac parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, a SUA și a Occidentului în general – alături de Hamas și Hezbollah.

De ce atacă houthi navele din Marea Roșie?

Atacurile au început după începerea războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au afirmat că vor viza orice navă care navighează spre Israel. Nu este clar dacă toate navele atacate se îndreptau efectiv spre Israel.

În noiembrie, aceștia au capturat ceea ce au spus că este o navă de marfă israeliană.

De atunci, au atacat mai multe nave comerciale cu drone și rachete balistice.

Atacurile houthi în Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie. Amenințarea a devenit atât de mare încât marile companii de transport maritim au încetat să mai navigheze în regiune, iar costurile de asigurare au crescut de 10 ori de la începutul lunii decembrie.

Marile companii de transport maritim, printre care Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd și compania petrolieră BP, au declarat că își deviază navele de la ruta prin Marea Roșie.

Teama este că prețurile carburanților vor crește și că lanțurile de aprovizionare vor fi afectate. Aproape 15% din comerțul maritim mondial trece prin Marea Roșie, care este legată de Marea Mediterană prin canalul Suez și reprezintă cea mai scurtă rută maritimă dintre Europa și Asia.

UPDATE

Constructorul american de automobile electrice Tesla Inc. va suspenda cea mai mare parte a activităţilor de producţie de la uzina sa din apropiere de Berlin timp de două săptămâni, din cauza perturbărilor de aprovizionare provocate de atacurile din Marea Roşie, informează Agerpres.

Fabrica Tesla din Berlin. Foto: Patrick Pleul/dpa

Fabrica Tesla din Berlin. Foto: Patrick Pleul/dpa

Într-un comunicat remis Reuters, producătorul de automobile electrice a precizat că va opri parţial asamblarea de SUV-uri Model Y la uzina de la Berlin, începând din 29 ianuarie şi până în 11 februarie, din cauza lipsei de componente apărute ca urmare a modificării rutelor de transport, în urma atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Această oprire parţială a producţiei este o dovadă că actuala criză din Marea Roşie, provocată de atacurile rebelilor houthi asupra navelor, afectează cea mai mare economie a Europei.

„Conflictele armate din Marea Roşie şi modificările asociate ale rutelor de transport între Europa şi Asia via Capul Bunei Speranţe au un impact şi asupra producţiei la uzina de la Gruenheide. Perioadele considerabil mai lungi de transport creează un decalaj în lanţurile de aprovizionare”, a informat Tesla într-un comunicat de presă.

Analiştii se aşteaptă ca şi alţi producători de automobile să sufere de pe urma consecinţelor create de conflictul din Marea Roşie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol