28 aprilie 2024, 13:52

Suveranitate, dar s-o știm și noi! Pastila de (dez)informare, de la Digi24, ne explică despre ce vorba

De când am aderat la Uniunea Europeană, și în România s-a răspândit concepția greșită că Uniunea fură suveranitatea statelor membre. Dar adevărul este că suveranitatea nu înseamnă izolare. Este vorba despre colaborare, nu despre pierdere.

România, la fel ca și alte țări, pune în comun, de bunăvoie, aspecte ale puterii sale suverane în cadrul UE. De ce? Pentru a atinge obiective naționale care trec dincolo de frontierele sale. De la prosperitate economică la acțiuni în domeniul climei, România colaborează în cadrul Uniunii Europene. În schimb, aceasta dă României posibilitatea de creștere economică, de a atrage investiții străine și de a promova un mediu deschis de afaceri.

Pastila de (dez)informare, de la Digi24, difuzată de joi până luni în prime time și realizată în colaborare cu mediastandard.ro și editiadedimineata.ro, ne aduce lămuriri, chiar cu cifre concrete.

Există o zicală care spune: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”. Dacă nu ar fi făcut parte din blocul european, România nu ar fi putut atrage atâtea investiții străine ca în prezent. Mai precis: numai în anul 2022, investițiile străine în țara noastră au atins un record de 10 miliarde de euro – în creștere cu 12% față de 2021.

Toate acestea fiind posibile pentru că România este parte din piața de liber schimb a UE.

Pentru a consolida suveranitatea statelor, Tratatul de la Lisabona atestă drepturile fiecărui stat membru. Cel mai bun exemplu este articolul 50, care le dă posibilitatea țărilor să iasă din blocul european dacă doresc. În toată existența Uniunii Europene, o singură țară a apelat la acest articol – Marea Britanie.

În plus, fiecare țară este reprezentată de șeful de stat sau de Guvern în Consiliul Uniunii Europene, unde se decide direcția generală a blocului. Mai clar, interesele naționale ale membrilor dictează politica comună. Rotația președinției Consiliului oferă fiecărei țări șansa de a-și aborda obiectivele și a le aduce la masa europeană de negocieri.

Așadar, UE nu fură suveranitatea, ci este un partener pentru progres. Împreună, realizăm mai mult. Este important să conștientizăm că suveranitatea nu se pierde, ci se amplifică prin colaborare. Uniunea Europeană rămâne singura cale pe care România o are pentru a-și atinge obiectivele naționale. Dar cel mai bine este să urmărim împreună Pastila de (dez)informare de la Digi24, difuzată de joi până luni la oră de maximă audiență, dar și în pagina de YouTube a emisiunii și aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol