26 aprilie 2024, 5:48

Tehnologie revoluționară. În viitor am putea cumpăra de la farmacie un dispozitiv de imagistică aplicabil pe piele, care transmite în direct imagini ale organelor

O tehnologie revoluționară ar putea permite ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat să cumpărăm de la farmacie sau să ne dea medicul un dispozitiv de imagistică nu mai mare decât un timbru și nu mai gros de 3 mm, scrie medicul Tudor Ciprut, în pagina sa de Facebook, Doctor Ciprut.
Dispozitivul, aplicat pe piele, ar putea transmite, timp de 48 de ore, imagini ale organelor interne. Asta ar scuti pacientul de mers la clinică, ar scurta enorm timpii de așteptare, ar simplifica foarte mult procesul de investigare și, poate mai presus de orice avantaj, ar face foarte accesibile investigații – de altfel complexe și deloc ieftine – pentru toată lumea.
Deși are o dimensiune de numai 2 cm pătrați, patch-ul permite achiziția imaginilor atât de la nivelul pielii, cât și de la o distanță de 20 cm în profunzimea țesuturilor. Acesta a fost testat în mai multe condiții, la diferite niveluri de activitate fizică, rezultatele arătând că poate rămâne fixat pe piele și își păstrează transmisibilitatea acustică pentru mai mult de 2 zile, relatează revista Science.
Avantajele pe care le aduce BAUS (Bioadhesive Ultrasound) pot schimba întregul mod în care ne-am raportat la ecografii până acum. Nu numai că elimină nevoia utilizării instrumentelor voluminoase și implicarea personalului specializat pentru achiziția imaginilor de ultrasonografie, ci oferă posibilitatea tuturor doritorilor de a beneficia de o monitorizare continuă, eficientă și de durată, oricând au nevoie, oriunde s-ar afla.
Uimitoarea realizare tehnologică vine de la celebrul MIT (Institutul Massachussets pentru Tehnologie) și cei care au obținut-o încă lucrează la îmbunătățirea ei, dar spun că și așa ea poate fi deja folosită.

În acest moment, aplicațiile imediate ale patch-ului BAUS ar putea fi implementate numai în interiorul spitalelor. Actualul model al dispozitivului necesită conectarea acestuia la instrumente care pot traduce undele sonore în imagini propriu-zise. În spitale, patch-ul ar putea fi cuplat cu astfel de instrumente și ar putea monitoriza imagistic continuu organele interne ale pacienților, fără să fie nevoie de personal specializat în ultrasonografie, scrie raportuldegarda.ro.

Autorii studiului afirmă faptul că lucrează la dezvoltarea următoarei generații de plasturi, care va fi wireless și care se va putea conecta direct la smartphone-ul utilizatorului. Unul dintre autorii studiului estimează că vor trece între 2 și 5 ani pentru dezvoltarea acestui dispozitiv îmbunătățit și aprobarea sa de către Food and Drug Administration.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol