26 aprilie 2024, 4:12

Săptămâna Internațională a Testării HIV/SIDA se desfășoară și în România

Asociația Română Anti-SIDA, cu susținerea Coaliției Plus, organizează în România a doua ediție a Săptămânii Internaționale a Testării, între 22 și 28 noiembrie. Campania este cu atât mai necesară cu cât în primul semestru al anului 2021 au fost raportate 213 noi cazuri de HIV la nivel național, cu aproximativ 33,94% mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior.

Săptămâna Testării își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la testarea și consilierea despre HIV, hepatite, BTS (boli cu transmitere sexuală) și să extindă oferta de testare și diagnostic către persoanele vulnerabile, marginalizate, în condițiile în care servciile de prevenire și reducere a riscurilor sunt insuficiente.

TESTAREA HIV este cheia stopării transmiterii HIV

Datorită sprijinului oferit de Coalițion Plus, ARAS continuă și în 2021 promovarea autotestului. Aproximativ 700 de persoane vor putea să primească prin intermediul ARAS teste gratuite la domiciliu, expediate prin curierat rapid. Fiecare colet trimis către destinatari este însoțit de materiale informative și de metode contraceptive oferite cu ajutorul partenerilor business ai asociației.

Mai mult, ARAS pune la dispoziția populației în București trei centre unde în această perioadă, publicul general se poate programa pentru testarea HIV/hepatite. Programarea telefonică asigură că măsurile de siguranță și protecție împotriva COVID-19 sunt respectate și personalul are suficient timp să gestioneze fiecare beneficiar al testării gratuite.

Programările se pot efectua la:

  • CheckPoint Aras (zona Cotroceni, metrou Eroilor) la numărul de telefon 0751.010.539
  • Centrul de Sănătate ARAS, (str. Ocolului nr. 20, zona Ștefan cel Mare, metrou Ștefan cel Mare) la telefon 0740.303.744
  • ARAS Titan (zona Titan, metrou Titan sau Republica) la telefon 031.437.80.57.

 

ARAS invită medicii de familie să promoveze și să pună la dispoziția pacientilor testare HIV și hepatite. Cu această ocazie, se deschide dialodul cu factorii de decizie (Parlament, Ministerul Sănătătii) pentru reglementarea testării comunitare, elaborarea metodologiei testarii comunitare și integrarea testării comunitare în programele de prevenire și reducere a riscurilor.

În contextul actual al epidemiei de COVID-19, testarea de acasă sau testarea comunitară se impun ca măsuri suplimentare pentru păstrarea unui control al celorlate epidemii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol