27 aprilie 2024, 1:39

Top 5 site-uri pe care iubitorii de cărți nu ar trebui să le rateze

Fie că preferi un site care îți face recomandări literare în funcție de starea de spirit sau unul care îți spune cât durează să citești o carte (personalizat, în funcție de ritmul tău de citire) această listă reprezintă un instrument util pentru toți pasionații de lectură.

Which Book

Which Book, ai cărui creatori se laudă că fac milioane de combinații de factori pentru a-ți recomanda lectura perfectă. Algoritmul e simplu: alegi patru categorii din coloana din stânga și tragi cursorul mai aproape de criteriul care te interesează  – ceva imprevizibil sau ceva cunoscut, cu un stil jovial sau poate terifiant, amuzant sau serios. Astfel, poți obține ca rezultate, cărți de care n-ai fi auzit niciodată probabil, cum ar fi ”All the Ugly And Wonderful Things” a cărei poveste pare sfâșietor de frumoasă, dar, în același timp, bântuitor de bolnavă.

How Long To Read

N-ar fi grozav să știi înainte să te apuci de lectura unei cărți cât îți va lua să o termini? Așa ai putea evita nopțile albe în care erai convins/ă că o termini până la 2 și ai închis-o la 4 dimineața. Ei bine, acum există site-ul How Long To Read, unde poți să dai un mic test de viteză ca apoi să afli, personalizat, cât durează în cazul tău lectura unei cărți. Cei doi creatori spun că au în baza de date 12 milioane de cărți și tind să îi cred, pentru că am căutat tot felul de titluri obscure și le-am găsit.

Bookbub

Bookbub Tot ce trebuie să faci e să-ți introduci adresa de email, să bifezi genul de cărți de care ești interesat/ă (sau autorii favoriți) și vei primi o alertă atunci când există reduceri la cărțile respective pe diversele site-uri (Amazon, Barnes & Noble, Kobo etc). Poți, de altfel, să te uiți și singur/ă pe site, să vezi dacă te atrage ceva din oferta curentă. Din câte am văzut, prețul minim e de 0.99 dolari și cel maxim de 2.99 de dolari și sunt și multe cărți gratuite.

Noisli

Știu pe cineva care poate citi doar când afară plouă și am auzit de oameni care pot citi doar în zgomot de tren/valuri/cafenea. Ei bine, Noisli are câte un fundal sonor pentru fiecare dintre aceste mici preferințe personale. Ba chiar are fundal sonor diferit pentru ploaie și furtună (în caz că sunt oameni care pot citi doar acompaniați de tunete) și pentru diferitele tipuri de apă (mare, râu sau chiar…picătură de robinet). Nu mai spun nimic despre zgomotul lemnelor care trosnesc pe foc, cel de tren sau clasicul sunet de greieri. Eu vi-l recomand în special pentru faptul că are și zgomot alb (foarte eficient pentru blocarea distracțiilor sonore, pentru citit, scris, studiu și orice necesită concentrare), zgomot roz (o combinație de frecvențe înalte și joase care ajută creierul la destresare, în timp ce-l ține alert și energizat) și zgomot maro (care ajută atunci când nu poți adormi și la liniștirea copiilor și animalelor, deoarece folosește frecvențele joase).

Trip Fiction

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cultura și viața unui oraș înainte să-l vizitezi sau ai dezvoltat o fixație pentru unul, site-ul Trip Fiction îți face recomandări de lectură bazate pe locul unde se desfășoară acțiunea. Din păcate Bucureștiul figurează cu un singur titlu în listă, dar dacă ai o fascinație pentru New York, Tokyo, Roma, Londra sau Paris, te așteaptă sute de sugestii pentru fiecare oraș în parte.

Vedeți mai multe aici!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE