19 martie 2024, 5:23

Totuși, ce populație are Bucureștiul? Că DSP se pare că nu știe…

Problema populației REALE a României sau a unui oraș e veche. Nici o administrație nu a fost în stare să o lămurească până acum, admițând că a dorit asta.

Cea mai mare eroare de până acum pare a se fi consumat în 2012, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Atunci, 46,24% dintre români s-au prezentat la vot, dar pentru că nu s-a întrunit cvorumul de 50% + 1, referendumul a fost invalidat. Mai crede cineva că în 2012 eram 18,3 milioane de persoane cu drept de vot?

O problemă asemănătoare o pune, astăzi, pe Facebook, Lucian Sîrbu. Lucian este absolvent de filosofie, nu de matematică, dar întrebarea sa, neprimind răspuns de la oficialități a devenit cumva…filosofică.

Totuși, ce populație are Bucureștiul?

Omul a pornit de la anunțarea cazurilor de către DSP și a încercat mai multe variante pentru a afla care este populația Bucureștiului. S-a dus la Wikipedia, a consultat mai multe surse. De fiecare dată…îi dădea cu virgulă.

Apoi s-a gândit să facă drumul invers. Aveai numărul de persoane infectate, rata de infectare…era simplu, nu trebuia să fii nici filosof nici matematician.

Și așa, refăcând niște calcule, a descoperit Lucian că cei de la DSP au luat ca bază de calcul o populație a Bucureștiului care era când de 2,77 milioane de locuitori, când de 2,16.

Să-i dăm cuvântul, explică mai bine…

„De când a început luna septembrie urmăresc într-un Excel comunicatele DSP-ului, pentru că vreau să pot anticipa când, sau dacă, idioții ăștia vor închide școlile (altceva nu mă interesează).

Așa că am început să-mi notez cu acribie datele despre cazurile din București. Apoi am încercat să aflu care e populația orașului pe care o iau ei în considerare pentru a calcula incidența cazurilor și dinamica lor, și nu am reușit să o găsesc nicăieri. Drept pentru care am pus-o din burtă, am luat-o din Wikipedia, 1,88 milioane, însă calculând pe 14 zile nu mi se „pupa” deloc incidența calculată de mine cu cea comunicată de ei. În fine, am tot tras de cifra populației, azi în sus, mâine în jos, până când m-am prins că e ceva în neregulă cu ea. Așa că am început să o iau invers, mi-am zis: „Hai să calculez pe dos, adică să văd ce populație ar avea orașul București în funcție de incidența comunicată de ei, și poate descopăr o valoare medie care să aibă sens”.

Notând cu x necunoscuta din ecuație – populația Bucureștiului – atunci x-ul se calculează foarte ușor după formula:

          total cazuri la 14 zile * 1000

x = ––––––––––––

                       incidență

Absolut toate variabilele sunt cunoscute din comunicatele oficiale. Ei bine, pornind cu cifrele de la 1 iunie încoace, am avut surpriza să constat că pe 1 iunie Bucureștiul „avea” o populație de 2,13 milioane, apoi pe 17 august aceasta „crescuse” la… 2,77 milioane de locuitori, ieri „coborâse” iar la … 2,16 milioane și azi „a sărit” iar la 2,36 milioane. Cu alte cuvinte, când au nevoie să-și facă mendrele și să se dea în bărci, și să arate ce bine țin ei în frâu pandemia, în statistici apar brusc peste 600.000 de bucureșteni. Când nu mai au nevoie de ei, îi scot.

Mai mult: dacă în timpul verii populația a crescut încetul cu încetul până la acel maxim de 2,77 milioane, începând cu 13 septembrie, ziua începerii școlilor, ca prin farmec, numărul bucureștenilor a început să scadă aproape constant, mai rău ca populația Leningradului în timpul marelui asediu, ceea ce mă face să cred că ăștia chiar aveau în plan închiderea școlilor după congresul PNL. De altfel, pe datele lor și cu cifrele comunicate azi, și pe media populației așa cum rezulta din comunicatele lor din perioada 24-26.09 (2,20 milioane), astăzi incidența ar fi trebuit să fie 5,32/1000, nicidecum 4,95. Adică semnificativ mai mare, dar, ori că nu vor să panicheze, ori că 5,32/1000 ar fi însemnat că au luat-o rău pe arătură, ca prin farmec Bucureștiul a mai făcut rost azi, 27.09, de 200.000 de locuitori.”

Foto republica.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol