2 mai 2024, 7:54

Trei plante medicinale împotriva tulburărilor de somn

Știați că insomnia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni? Sau că, în prezent, există peste 200 de tipuri de tulburări ale somnului?

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” consideră că anumite plante medicinale pot ameliora tulburările de somn.

𝑅𝑜𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑎 (𝑀𝑒𝑙𝑖𝑠𝑠𝑎 𝑜𝑓𝑓𝑖𝑐𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑠)

Roinița (sau lămâița) este o plantă meliferă, cu un gust puternic de lămâie. Frunzele și florile trebuie culese când vremea este caldă iar umiditatea este scăzută, de preferință după-amiaza.

Partea aeriană poate fi utilizată atât în stare proaspătă, cât și uscată. Pentru uscare, păstrați roinița într-un spațiu răcoros și aerisit, după care depozitați-o într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient etanș.

Beneficii:

  •  are efect sedativ ușor
  • este eficientă împotriva stresului, anxietății și depresiei.
  • are efecte antispastice, este eficientă împotriva balonării, crampelor stomacale și intestinale
  • are efect antiviral
  • remediu eficient împotriva herpesului

𝐿𝑒𝑣𝑎̆𝑛𝑡̦𝑖𝑐𝑎 (𝐿𝑎𝑣𝑎𝑛𝑑𝑢𝑙𝑎)

Folosită încă din Evul Mediu, levănțica s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru aproape toate afecțiunile. Aromaterapia cu ulei de levănțică reduce producția de cortizol (hormonul stresului) din organism.

Servită sub formă de ceai înainte de culcare, introdusă în apa de baie sub formă de ulei esențial sau chiar uscată, levănțica este extrem de utilă în ameliorarea tulburărilor de somn.

Beneficii:

  •  calmant și relaxant muscular
  • ameliorează stările de depresie, anxietate și problemele intestinale pe fond nervos

 𝑆𝑢𝑛𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑎 (𝐻𝑦𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑚 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑜𝑟𝑎𝑡𝑢𝑚)

Sunătoarea este una dintre cele mai apreciate plante, datorită proprietăților miraculoase pe care le are.

Studiile clinice au arătat că are efecte benefice mai ales asupra sistemului nervos, fiind un bun adjuvant împotriva stresului, iar în unele cazuri de depresie ușoară sau moderată are efecte similare medicamentelor antidepresive.

Acest lucru se datorează celor principalilor compuși ai plantei, respectiv hipericina și hiperforina.

Colectați întotdeauna doar cantitatea de frunze de care aveți nevoie pentru ceai până la apariția noilor lăstari. Nu este necesar să faceți stocuri, natura se reînnoiește în fiecare an.

Nu există aproape niciun efect secundar, însă e important să cereți sfatul medicului în cazul în care urmați tratament medicamentos.

Beneficii: 

  •  reduce inflamațiile
  • ameliorează stările de anxietate, iritabilitate și tulburările obsesiv-compulsive
  •  bun analgezic

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol