26 aprilie 2024, 11:22

Trend îngrijorător în Europa de Est: Nici polonezii nu vor să își vaccineze copiii

Potrivit datelor Institutului Național polonez de Sănătate Publică, Institutului Național de Igienă și Institutului Național de Cercetare, în 2010 a fost înregistrat un număr de 3.437 de persoane care au refuzat vaccinarea, iar în primele trei trimestre ale anului 2022 s-au înregistrat aproape 69.000.

Potrivit experților, pacienții își bazează adesea cunoștințele despre vaccinare pe informații neverificate, trunchiate, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Țin cont mai des de părerea prietenilor decât a medicilor și și-au pierdut încrederea în vaccinările preventive. Acest fapt ar putea avea consecințe periculoase.

„Cel mai mare risc asociat cu renunțarea la vaccinări privește chiar persoanele care renunță la acestea, pentru că se vor îmbolnăvi și, probabil, unele dintre acestea vor muri ca urmare a bolilor împotriva cărora vaccinurile le protejează.

În mod indirect, cu toții plătim pentru asta, de exemplu prin contribuția la costurile asistenței medicale pentru persoanele care nu doresc să se protejeze de boală, a remarcat în urmă cu câteva zile, la o conferință despre vaccinare, dr. Tomasz Smiatacz, șeful Departamentului de Boli Infecțioase, consultant regional în domeniul bolilor infecțioase în Pomerania.

În timpul pandemiei de COVID-19, UE a elaborat o serie de soluții și instrumente care pot fi benefice în combaterea bolilor prevenibile prin vaccinare. Digitalizarea, constând în colectarea și schimbul de date la nivelul UE și instituirea certificatului digital al UE privind COVID, și cooperarea în ceea ce privește achizițiile publice, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor la nivelul UE au reprezentat etape importante în materie de sănătate publică.

Pandemia a evidențiat gravitatea și amploarea problemelor legate de reticența față de vaccinare.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat care sunt amenințările și provocările pe care informarea greșită și dezinformarea le prezintă pentru societate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 3,5 și 5 milioane de decese sunt prevenite anual datorită vaccinării. Se evită totodată mult mai multe cazuri de boală, reducându-se astfel povara asupra sistemelor de sănătate. Variola a fost chiar eradicată complet.

Cu toate acestea, ratele de vaccinare în multe regiuni din UE scad mult sub nivelurile recomandate. Bolile infecțioase se pot întoarce cu ușurință în astfel de circumstanțe. Un exemplu în acest sens este epidemia de rujeolă care a izbucnit în ultimii ani într-o serie de țări europene.

OMS consideră chiar că reticența față de vaccinare se numără printre cele mai mari 10 amenințări la adresa sănătății la nivel mondial.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol