28 martie 2024, 15:29

Trezirea cu o oră mai devreme scade riscul de depresie

Trezirea cu doar o oră mai devreme ar putea reduce riscul unei depresii majore cu 23%, sugerează un nou studiu genetic publicat în revista JAMA Psychiatry.  Studiul a fost realizat pe 840.000 de persoane, de către cercetători de la Universitatea din Colorado Boulder și de la MIT și Harvard.

Studiile observaționale anterioare au arătat că oamenii nocturni au o probabilitate de două ori mai mare de a suferi de depresie decât cei care adorm devreme, indiferent de cât timp dorm. Alte studii au avut dimensiuni reduse ale eșantionului, s-au bazat pe chestionare dintr-un singur moment, sau nu au luat în considerare factorii de mediu care pot influența atât sincronizarea somnului, cât și starea de spirit.

Cercetătorii au evaluat datele genetice de la 840.000 de persoane, inclusiv date de la 85.000 de oameni care au purtat aparate de urmărire a tiparului somnului timp de 7 zile și de la 250.000 care completaseră chestionare privind preferințele de somn. Acest lucru le-a oferit o imagine mai granulară, până la oră, a modului în care variantele din gene influențează modul cum dormim și ne trezim.

Fiecare punct median de somn cu o oră mai devreme (la jumătatea distanței dintre ora de culcare și ora trezirii) a corespuns cu un risc cu 23% mai mic de tulburare depresivă majoră. Acest lucru sugerează că, dacă cineva care se culcă în mod normal la 1 dimineața se va culca la miezul nopții și va dormi aceeași durată, ar putea reduce riscul cu 23%; dacă merge la culcare la ora 23, l-ar putea reduce cu aproximativ 40%.

Unele cercetări sugerează că o expunere mai mare la lumină în timpul zilei, pe care tinerii maturi tind să o realizeze, are ca rezultat o cascadă de efecte hormonale care pot influența starea de spirit.


Citește și:
Sacrifici somnul pentru a-ți face timp pentru tine? Nu procedezi bine!


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol