CITIRE

Un alpinist român, performanță rară fără oxigen su...

Un alpinist român, performanță rară fără oxigen suplimentar. Cum vrea să salveze cel mai rar pește din lume

Alpinistul Alex Găvan a reușit să atingă cel de-al şaptelea vârf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar. Este vorba de vârful Gasherbrum 2 de 8035 de metri, din Munţii Karakorum, Pakistan.

Expediţia a început pe 14 iunie şi pe 18 iulie, ora 12, ora României, Alex Găvan a reuşit să atingă vârful Gasherbrum 2. Planificată să dureze aproape două luni de zile, aventura a ajuns la final, după ce, în timpul ultimei etape de aclimatizare la 7000 de metri, Găvan şi echipa sa au intuit potenţialul momentului şi au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf, ascensiune care a durat 17 ore. Găvan i-a avut ca parteneri de coardă pe Don Bowie (alpinist cu peste 19 expediţii himalayene la activ, printre altele, cu vârfurile K2 (8611m) şi Annapurna (8081m) urcate fără oxigen suplimentar, cu care Găvan s-a cunoscut în timpul operaţiunii de salvare organizată pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, în 2008, şi Lotta Hintsa (Finlanda), prezintă news.ro.

Iată cele şapte vârfuri escaladate fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine:

  • Cho Oyu, 8201m, 2006, a doua ascensiune românească;
  • Gasherbrum 1, 8080m, 2007, prima ascensiune românească;
  • Makalu, 8463m, 2008, prima ascensiune românească;
  • Manaslu, 8153m, 2011, a doua ascensiune românească;
  • Shisha Pangma, 8027m, 2013, prima ascensiune românească;
  • Broad Peak, 8047m, 2014, a doua ascensiune românească;
  • Gasherbrum 2, 8035m, 2019, a treia ascensiune românească.

Alex Găvan – sursa foto: alexgavan.ro

Prin această ascensiune, alpinistul trage un semnal de alarmă şi dă startul unei campanii de salvare şi conservare a Aspretelui (Romanichthys valsanico-la), considerat cel mai rar peşte din lume, o specie de peşte-fosilă vie, având o vechime de peste 65 de milioane de ani, arată blogul său.

În prezent, arealul este limitat la numai o porţiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan (iniţial se regăsea şi în Argeş şi în Râul Doamnei) în amonte de satul Brădetu, în munţii Făgăraşului. Din cauza exploatării hidroenergetice nesustenabile a acestor râuri, Aspretele se află în ultima clipă a existenţei sale.

sursa foto: alexgavan.ro


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.