27 aprilie 2024, 6:03

Universitatea de Arte decide să devină proprietarul dreptului de autor pe lucrările studenților (OPINIE)

O decizie luată de Senatul Universității Naționale de Arte din București (UNARTE) stârnește nemulțumiri printre studenți. Conform acesteia, instituția de învățământ va deține drepturile de autor asupra lucrărilor realizate de studenți pe perioada școlarizării și va avea deci și dreptul de a le vinde. Decizia prevede că autorul sau autorii ar urma să primească 30% din suma încasată pe operă, iar UNARTE 70%.

Contactat de site-ul Cultura la dubă, rectorul UNARTE, Cătălin Bălescu, a explicat:

  • UNARTE, printr-un regulament și printr-un contract de studii, păstrează drepturile de autor asupra lucrărilor executate.
  • Într-o perioadă relativă scurtă de timp, UNARTE va plăti expunerea lucrărilor studenților, deci vor fi niște taxe pe fiecare lucrare în parte.
  • Lucrarea face parte dintr-un plan de învățământ, pe o programă de studiu și sub coordonarea unui grup de profesori.

 

„Este complicat”

Studenții s-au opus acestei decizii, dar rectorul crede că ei au făcut asta pentru că n-au înțeles. „Ei au impresia că cineva le ia lucrările, le ia banii”, a spus rectorul.

Potrivit Legii dreptului de autor, există:

  • dreptul moral (de a fi recunoscut drept autor al lucrării, drept ce nu poate fi transferat sau vândut)
  • și dreptul patrimonial (dreptul de a primi compensații când opera este folosită, reprodusă, vândută etc.).

 

Studenții de la UNARTE vor fi recunoscuți drept autorii operei, dar câștigurile financiare rezultate din exploatarea operelor vor fi împărțite între ei și conducerea instituției, conform proporției de mai sus.

Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și specialist în dreptul de autor, a explicat:

„Pentru că nu ne aflăm în situația unui contract de muncă între studenți și universitate, singura modalitate prin care se pot transmite total sau parțial drepturile de autor de la autori (adică studenții în cazul nostru) către universitate este printr-un contract de cesiune (exclusivă sau nu) între cele două părți, contract ce trebuie să conțină elementele obligatorii din cap. VII din Legea dreptului de autor„.

Rectorul Bălescu a precizat însă că UNARTE are un contract de studii cu studenții, prin care păstrează drepturile de autor asupra lucrărilor executate de aceștia.

Manolea consideră că multe lucruri depind de modul în care sunt formulate clauzele:

„Practic, foarte multe vor depinde de formularea dorită și de cum se implementează. De asemenea, pentru studenții care sunt acum în curs de absolvire a facultății, o să fie o discuție interesantă cu privire la aplicabilitatea contractului și în ce măsură studentul poate să-și dea un consimțământ liber exprimat pentru o asemenea cesiune”.

La polul opus, Asociația Studenților la UNARTE susține că măsura este abuzivă, fiindcă implică o schimbare a regulamentului și a contractului semnat de studenții deja înscriși, măsura aplicându-se pe tot ciclul universitar.

Regulamentul de activitate al studenților prevede la art. 9, pct. g:

“Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în atelierele de creație sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari sau asociați) din cadrul Universitătii Naționale de Arte din București pe parcursul întregului ciclu universitar de licentă și master, sunt considerate bunuri aflate în proprietatea Universității. UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de promovare, etc. În cazul în care o lucrare se va vinde, UNARTE va stabili o cotă procentuală de 30% din prețul vânzării, ce va fi virată autorului.”

Contractul de studii prevede la art. 12, pct. d:

„Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în atelierele de creație sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari sau asociați) din cadrul Universități Naționale de Arte din București pe parcursul întregului ciclu universitar de licență și master, sunt considerate bunuri aflate în patrimoniul Universității. UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de promovare, etc.”

Studenții au inițiat o petiție online pentru eliminarea celor două puncte din cele două acte, în care se arată:

„Ministerul Educației finanțează universitatea din bugetul de stat și profesorii sunt plătiți din bani publici, majoritatea studenților Universității Naționale de Arte din București își realizează lucrările din resurse proprii, astfel deciziile UNARTE sunt abuzive.”

Pe de altă parte, Manolea crede că totul este și în funcție de cine a creat cu adevărat opera. În cazul unor opere de artă de la o facultate de profil, poate fi o colaborare între studenți și poate că și cadrele didactice au contribuit la operă, cel puțin cu sfaturi.

Pentru a-și arăta nemulțumirea față de decizia luată de Senatul UNARTE, studenții intenționează să protesteze zilele următoare.

Foto: Unarte.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol