9 octombrie 2024, 6:19

Unul dintre primele filme ale tuturor timpurilor a fost proiectat în Capitală

Unul dintre cele mai vechi filme din lume este unul românesc, apărut în 1912. Acesta se numește Independența României și într-adevăr este o emblemă a culturii și istoriei românești.

Pe de-o parte este vorba despre istoria pe care o putem vizualiza în cadrul filmului, iar pe cealaltă parte este vorba despre istoria și cultura cinematografică autohtonă.

Această bucată de istorie a fost redusă la viață anul acesta începând cu TIFF (festivalul din Cluj), iar în Capitală a avut loc proiecția filmului documentar la începutul lunii iulie, la Clubul Țăranului, după cum se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. Eveniment realizat cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme.

Pastila de istorie

Bucățica de istorie prezentată în acest lung metraj se referă la Războiul Ruso-Turc, petrecut între 1877 și 1878, în zona balcanică. În urma acestui război, după lupte grele de apărare a teritoriului românesc, pe 9 mai Mihail Kogălniceanu (Ministrul al Afacerilor Externe la acea dată) a proclamat independența, iar pe 10 mai Carol I (principele României) a semnat actul și astfel independența României a trecut de la a fi o dorință la o certitudine.

Primul lung metraj românesc

România de la începuturile anilor 1900 dorea să se mențină în trendurile occidentale pe cât mai mult posibil. Astfel, filmul Independența României, apărut în 1912, este o manifestare culturală a acelor vremuri și o dorință de afirmare și de a fi în rând cu ceilalți. Contextul apariției filmului mut este unul destul de important, mai ales că nu existau decât puține documentare, pe care astăzi le-am dat pierdute, și nu existau deloc români cu pregătire în domeniul cinematografiei. Erau însă actori pasionați și idei foarte bune.

Actorii, majoritari actori ai Teatrului Național, sunt nume pe care astăzi le comemorăm și le celebrăm prin diferite proiecții sau spectacole. Printre aceștia se numără  Aristide Demetriade (Carol I), Constantin Nottara (Osman Paşa), Constanţa Demetriade (principesa Elisabeta), Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti și mulți alții. De asemenea, au participat nu mai puțin de 80.000 de figuranţi, din care o parte chiar veterani ai Războiului de Independenţă.

Superproducția este unul dintre primele filme din lume în care un suveran/rege apare în calitate de personaj, Casa Regașă finanțând pentru realizarea filmului. Se pare că în acest moment lipsesc cam 20 de minute din filmul original.

Nae Carnafil, regizorul român, a realizat în 2009 filmul Restul e tăcere, care are la bază modul de producție al filmului despre independență.

[Sursă foto: Pinterest.com]



Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/editiy/editiadedimineata/wp-content/themes/editiaDD/functions.php on line 460

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol