26 aprilie 2024, 14:04

UPDATE Prima reacție a Vioricăi Dăncilă după violențele de la mitingul diasporei

UPDATE Unii încearcă, din motive strict politice, să alimenteze această spirală a conflictului care să scindeze și mai mult societatea. Există tendințe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele violente din 10 august au demonstrat acest lucru”, a spus premierul.

Viorica Dăncilă i-a acuzat pe cei care nu reuşit să câştige puterea în urma alegerilor, menționând că vor să o preia prin alte mijloace.

Răspunsul nostru, al Guvernului, la toate aceste procese care au loc în spațiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. Spre deosebire de liderii politici ai opoziției, noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această scindare și această dezbinare la nivelul societății. Noi avem responsabilitatea de a asigura o bună guvernare, o guvernare în interesul oamenilor. Iată de ce apelul meu la toți miniștrii, dar și la toți șefii instituțiilor din subordine, este să evite această spirală a conflictului în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câștige puterea la alegeri și care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice”, a spus Dăncilă.

După mai bine de 3 săptămâni, ședinţa de Guvern va avea loc azi, 23 august, la ora 13.00

Guvernul a transmis miercuri dimineaţă că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consililui Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

De asemenea, executivul precizează că a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consililui Suprem de Apărare a Ţării. „Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgenţă, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plăţii cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistenţă socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuilei pentru plata contribuţiei României la Uniunea Europeană, precum şi finanţarea activităţilor de combatere a pestei porcine africane”, argumentează Guvernul.

Solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcută marţi seară, la Antena 3, de către Liviu Dragnea, care susţinea că este o premieră ca hotărârea de rectificare bugetară să nu fie aprobată de CSAT. El a spus că, potrivit legii, premierul a recurs la varianta în care o treime din membrii Consiliului convoacă CSAT, iar scrisoarea Vioricăi Dăncilă în acest sens este deja la Cotroceni.

Tot marți, Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că în cazul în care nu primeşte în cursul zilei un răspuns de la Administraţia Prezidenţială privind convocarea CSAT pe tema rectificării bugetare, Guvernul va solicita această convocare. Teodorovici a mai spus și că, în mod normal, săptămâna viitoare ar trebui votată în Guvern hotărârea de rectificare bugetară.

Întrebat dacă mai aşteaptă un răspuns având în vedere că Administraţia Prezidenţială a transmis că se aşteaptă acordul tuturor membrilor CSAT pentru rectificare, Ministrul de Finanțe a declarat:

„Cât timp nu avem un răspuns clar din partea Secretariatului CSAT pentru un astfel de aviz, vom solicita noi convocarea CSAT”.

Potrivit romanialibera.ro, marţi, Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) face demersurile necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare bugetară pentru 2018 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale – Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă, Preşedinţia acuzând că această rectificare  nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol