2 mai 2024, 19:27

Vrancea. Explozie puternică pe șantierul Autostrăzii A7, între Focșani și Adjud

Încă o tragedie, de data aceasta în Vrancea. O explozie puternică s-a produs pe șantierul Autostrăzii A7, între Focșani și Adjud.

Patru muncitori au murit, iar alți cinci sunt răniți, după ce o conductă magistrală de gaze a fost lovită, joi, la primele ore ale dimineții. Incendiul de după explozie a fost stins de pompieri.

Accidentul s-a produs la ora 1.30, când, cel mai probabil, un utilaj (vizibil în imaginile transmise de pompieri) a lovit magistrala de gaze, iar aceasta a explodat. Aparent, lucrările se desfășoară în trei schimburi, inclusiv noaptea. Șantierul se află pe câmp, pe raza localității Călimănești, departe de aceasta, dar destul de aproape de DN2. De altfel, traficul pe drumul național a fost oprit pentru o oră, iar apoi s-a circulat restricționat.

La nivelul județului Vrancea a fost activat Planul Roșu. Pompierii au stins incendiul după aproximativ trei ore, dar la fața locului au fost găsite trupurile carbonizate a patru persoane. Alte cinci persoane, rănite, au fost aduse la Adjud, iar pentru două dintre ele s-a solicitat transferul cu elicopterul. Au fost aduse la București, cu arsuri pe 60%, respectiv 40%, din suprafața corpului.
Planul Roșu a fost dezactivat în jurul orei 3.30, dar pompierii continuă să răcească conducta și utilajele arse.

UPDATE

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimănești. Se fac cercetări pentru ucidere și vătămare corporală din culpă, distrugere, dar și pentru neluarea sau nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Explozia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei a avut loc din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor, urmare a executărilor lucrărilor pe șantier, a transmis ISU Vrancea.

Şi directorul general al CNAIR a precizat pentru Radio România Actualități că firma care lucrează pe șantierul autostrăzii A7 nu făcea nici lucrări de relocare și nici de foraj în zona magistralei de gaze, iar poziția conductei Transgaz era cunoscută de constructor și figura în planurile de șantier. Parchetul a început deja cercetări in rem.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, magistrala transporta gaze inclusiv în Republica Moldova, iar presiunea pe conductă era foarte mare, de 36 de atmosfere.

Cătălin Toma:”Am discutat cu conducerea Transgaz, m-a informat și mi-a adus la cunoștință că în acest moment echipele, de fapt, din timpul nopții, echipele lor de intervenție. ale distribuitorilor de gaz sunt deja la fața locului, așteptând să se elibereze zona pentru a putea înlocui bucata de conductă care a fost afectată. Se asigură furnizarea de gaz către toate orașele, neexistând o întrerupere în acest sens, dar trebuie să menționăm că această conductă este o conductă magistrală, are 36 de atmosfere, transportul normal, asigurând gazul pentru zona Moldovei și Republica Moldova”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol